Nefungující eskalátory jako nekonečný problém na hlavním nádraží v Olomouci. Proč k tomu dochází?

24. únor 2023 09:59

Pokud dojíždíte do Olomouce třeba za prací vlakem, nejspíš jste už zaregistrovali, že na hlavním nádraží poměrně často nefungují eskalátory spojující vestibul budovy a podchod k jednotlivým perónům. Podle pracovníků Správy železnic u nich dochází k poruchám vlivem běžného opotřebení. 

Mnozí cestující si na nefunkční jezdící schody stěžují například na sociálních sítích. V posledních dnech stojí před jedním ze tří eskalátorů cedule „mimo provoz“. A nestojí tady zdaleka poprvé. Eskalátory nefungují poměrně běžně. „Je to často velký problém. A to i v tom, že se to třeba ani neopravuje. Ale moc lidí to neřeší, už to berou jako normální věc,“ všiml si Vojtěch, který pracuje v jednom z obchodů v nádražní budově.

Vlakem z olomouckého nádraží často jezdí Marcela, pokažené eskalátory ji nejednou cestu znepříjemnily. „Docela často se mi stává, že třeba spěchám nebo mám těžké věci a je to pak docela problém, když ty schody nefungují. A není to ojedinělá situace. Buď jsou vypnuté, nebo zablokované,“ říká Marcela.

Oprava je závislá na dílech ze zahraničí

K poruchám dochází nejen u eskalátorů vedoucích z nádražního vestibulu, ale také u těch, které vedou přímo na perony. Teď aktuálně nejde ten u nástupiště číslo tři. „Denně je použijí tisíce cestujících, proto u nich může docházet k poruchám způsobeným s běžným opotřebením,“ uvádí mluvčí Správy železnic Pavel Tesař.

„Údržbu a opravy tohoto technického zařízení pro nás zajišťuje odborná firma. Vzniklou situaci řešíme. Oprava eskalátorů je závislá na dodávkách náhradních dílů od zahraničních výrobců, jejichž dodací lhůty bohužel nejsme schopni ovlivnit. Ihned po získání potřebných komponentů dojde k opravě a opětovnému zprovoznění eskalátorů,“ vysvětluje Tesař.

Kdy se eskalátory opět rozjedou, záleží podle Tesaře na termínu dodání náhradních dílů.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio