Neil Sedaka: Oh! Carol

13. březen 2023

Kariéra amerického zpěváka, pianisty a skladatele Neila Sedaky trvala téměř 55 let. Prodal miliony desek a napsal nebo se podílel na více než 500 písních pro sebe a kolegy. Slaví 84. narozeniny.

Narodil se v Brooklynu v New Yorku a stal se zpěvákem, hudebním skladatelem, klavíristou a autorem mnoha hitů. Jmenuje se Neil Sedaka. Je skladatelskou i pěveckou legendou, která stále hraje své slavné popové hity pro vyprodané sály po celém světě, kde se stále předvádí jako dokonalý hudebník, mimořádný zpěvák a nestárnoucí skladatelský talent.

O hudbu se začal zajímat už ve svých osmi letech, od devíti let hodně cvičil na klavír. Ale nebyl to rokenrol, co ho drželo u klavíru, ale vážná hudba. Ta z něho vytvořila hudebníka, jakým je dnes. V dospívání dokonce uvažoval o doktorátu v hudbě, ale nakonec se vydal cestou písňového skladatele. Mezi hvězdy se katapultoval poté, co zpěvačka Connie Francis nahrála jeho píseň Stupid Cupid.

Od té doby získal Neil Sedaka mnohá ocenění. Byl uveden do Síně slávy skladatelů, v jeho rodném Brooklynu byla po něm pojmenována ulice a má i hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Během své kariéry se objevil v mnoha televizních vystoupeních.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.