Nejčastější chyby motorkářů? „Tuhá těla“, myslí si instruktorka Mirka Homolová

17. květen 2016

S jarem vyjíždějí na silnice motorkáři a smutné statistiky nehodovosti stoupají. Mirka Homolová je motorkářka a instruktorka a tvrdí: „Neustále sledujeme řidiče na skútrech a motorkáře. Je to boj.“

Mezi mnoha motorkáři jsou totiž podle jejích slov borci, kteří „umějí všechno a žádné další vzdělávání už nepotřebují“. Mezi nejčastější chyby patří tuhá těla, respektive neuvolnění svalů, případně špatné najíždění do zatáček.

„Když jedeme v autě nebo na motorkách, sledujeme, jak jsou mnozí motorkáři sevření,“ popisuje Mirka Homolová v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou. Přitom málokdo zajde do motoškoly.

Řidiči jsou podle ní často unavení, zahledění sami do sebe, a tak se může stát, že motorkáře přehlédnou. „Motorkáři by si měli uvědomit, že jsou vidět daleko méně než auta. A měli by sledovat, kam řidič v autě kouká,“ upozorňuje.

Styl jízdy se, jak vysvětluje, liší i podle pohlaví. „Ženy jsou opatrnější, poctivější ve výuce, protože je nežene ego,“ tvrdí. A tím specifika žen na motorkách nekončí, a tak se Mirka Homolová věnuje především jim. „Mají v sobě větší strachy, musí se s nimi pracovat pomalu, aby se nezablokovaly,“ přibližuje.

Audio záznam rozhovoru, ve kterém se dozvíte mnoho dalšího, si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio