Nejdražší meruňky z celého Chorvatska koupíte v Dubrovníku

16. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Chorvatsku zemřel český turista. Zemědělci protestují proti nízkým výkupním cenám obilí. Deník Slobodna Dalmacija doporučuje, kde v Chorvatsku nakoupíte nejlevněji. Na mezinárodním festivalu v Záhřebu se představí ti nejlepší tanečníci z Evropy, Asie i Afriky.

V Zadaru se v noci na dnešek zabil český turista. Policie uvádí, že devětatřicetiletý muž v noci skočil šipku asi z metrové výšky do moře a už se nevynořil. Jeho tělo se našlo až za chvíli, když samo vyplavalo na hladinu. Příčina smrti zatím nebyla potvrzena, policie ji ještě vyšetřuje.

Za mřížemi skončili tři bývalí vysocí manažeři Chorvatských železnic. Policie je obvinila ze zpronevěry tří milionů eur.

Zatímco v Česku blokují zemědělci silnice traktory, v Chorvatsku je zasypávají obilím. Naposledy se tak stalo ve městě Cakovec. Chorvatší zemědělci nejsou spokojeni s výkupními cenami obilí, zdá se jim moc nízká. Kilogram obilí stojí v Chorvatsku asi 75 lipa, ale farmáři by chtěli dostat alespoň kunu a 25 lip.

Zemědělci jsou o to nervóznější, že v Chorvatsku už začala sklizeň, ale o jejich problémy se nikdo nestará. Rozhovory s vládou o situaci v zemědělství skončily s nečekanou demisí premiéra Ivo Sanadera a nová premiérka Jadranka Kosorová dialog s farmáři ještě nenavázala.

Chorvaté očekávají, že ekonomická krize potrvá ještě nejméně tři roky. Ukázal to nejnovější průzkum agentury Gfk. Šedesát procent z tisíce dotázaných nečeká brzký konec krize, podle nich bude lépe nejdříve za tři roky. Zajímavé je, že dvě procenta Chorvatů si myslí, že se jich krize vůbec nedotkla a ani v budoucnu nedotkne.

Deník Slobodna Dalmacija otevřel na svých stránkách Dalmáckou tržnici a doporučuje: broskve si kupte v Šibeniku, brambory vás zase vyjdou levněji v Zadaru. Nejdráže je podle deníku v okolí Dubrovníku - kilo hroznů, nektarinek a meruněk se tam koupí za 30 kun, švestky se prodávají za 20 kun a kilo banánů vyjde v Dubrovníku na 15 kun. Krátký pohled do jiných tržnic v Dalmácii: kilogram hroznového vína na Stradunu stojí 30 kun, rajčata jsou na Hvaru za 12 kun, ve Splitu zlevňují broskve a melouny v Zadaru jsou za tři kuny za kilogram.

Jadran navštíví v těchto dnech další hvězda. Po Billu Gatesovi, Šariku Tarovi a marocké princezně se chystá na plavbu po Jadranu srbský tenista Novak Djokovič. Zbystřete proto, pokud v příštích dnech uvidíte jachtu s nápisem Manhatan 60. Velmi pravděpodobně na ní bude i srbská tenisová hvězda se svou přítelkyní Jelenou Rističovou.

Amerika má svého Supermana, Makarska má pár dnů svou Supergranny. Šestašedesátiletá Angjelka Gojaková si vysloužila přezdívku, když neohroženě zpacifikovala zloděje, který s pistolí v ruce přišel vykrást obchod. Důchodkyně neváhala a skočila na pobertu a lup mu překazila. Zloděj sice po jejím zákroku z obchodu stihnul utéct, ale bez peněz.

Milovníci folkloru si až do neděle přijdou na své na mezinárodním festivalu v Záhřebu, kde to nejlepší ze svých tanců představí umělci nejen z Evropy, ale i z Asie a Afriky.

Začíná letní turné záhřebského divadla Merlin. Dnes ve 21 hodin můžete zhlédnout pohádku Malý princ v Bašce, zítra ve stejný čas se divadelní soubor přesune do Labinu.

Bankovní kurzy:
Raiffeisen banka nabízí za jedno euro 7,33 kun. Díky sílící české měně dostanete za sto korun už 28,31 kun.

Pohonné hmoty:
Ceny pohonných hmot v síti čerpacích stanice INA jsou dnes takové: Eurosuper 95 za 7 kun a 75 lipa a Eurodiesel za 6 kun a 95 lipa.

Doprava:
Chorvatský automotoklub upozorňuje na houstnoucí provoz na dálnicích A1 a A6 od města Bosiljevo směrem k turistickým centrům. I nadále se jezdí po silnici D1 v úsecích Grabovac-Korenica a Oštarski Stanovi až Rakovica jen jedním jízdním pruhem. Počítejte proto se zdržením.

Pokud můžete, vyhněte se hraničním přechodům Kaštel a Stara Gradiška - v obou směrech jsou dlouhé čekací fronty. Se zdržením počítejte také na přechodech Macejl, Bregana, Plovanija ve směru do Chorvatska, opačným směrem je hustý provoz na přechodu Bajakovo.

Počasí 17. července:
Převážně slunečno a dusno. Taková je předpověď pro Jadran na zítřek. Teploty 17 až 22 stupňů v noci, přes den ještě o stupínek tepleji než dnes - 30 až 35 stupňů. Na severním Jadranu může ráno vát bura. Teplota moře se pohybuje nejčastěji kolem 25 stupňů.

Informace pro jachtaře: Na jižním a středním Jadranu bude vát neverin. Ve Velebitském kanále udeří v noci rychlostí 30 až 40 uzlů! Moře je na stupni jedna až dvě, Velebitský kanál je na stupni dvě až tři.

autor: dnv
Spustit audio

Více z pořadu