Nejenom Barborka, Kristýnka, Tereza, Zuzana či Veronika, ale třeba také Barbarella se objevily v písničkách Waldemara Matušky

2. červenec 2022

Výjimečnými přednostmi, a nejenom těmi hlasovými, připoutal k sobě zájem ženského publika nezapomenutelný český zpěvák Waldemar Matuška, jehož nedožité devadesáté narozeniny připadají na tento víkend (a jemuž bude věnována i nedělní písničková půlhodinka pod Světly ramp).

A tak se nelze divit, že v jeho repertoáru byly už od raných šedesátých let zastoupeny písničky s názvy, v nichž figurují ženská jména. Tak najdeme Barborku, Kristýnku, Terezu, Zuzanu, Veroniku, Apolenu, Agnes, Kateřinu i Katarinu, Jezabel i Lauru.

A ten výčet není ještě úplný. Některé z těchto jmen Waldemar, vlastním jménem Vladimír, Matuška proslavil, z písniček se staly evergreeny. Jiné však neprošly tenkou hranicí oddělující hit od songu, který velké množství posluchačů z různých důvodů nezaujal a zapomnělo se na něj.

To druhé víceméně platí o titulní písničce autorů Boba Crewa a Charlese Foxe z francouzského sci-fi filmu Barbarella s Jane Fondovou v hlavní roli. Matuškův nejspíše nejoblíbenější textař a někdejší redaktor českobudějovického rozhlasového studia Ivo Fischer jméno ponechal. A tato nahrávka s orchestrem Václava Hybše z roku 1970 může potěšit i z toho důvodu, že v šíři vypovídá o vokálních kvalitách Waldemara Matušky.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související