Nejlepší čeští piloti balónů soupeří v Jindřichově Hradci. Do poslední chvíle ale nevědí, jestli vzlétnou

26. srpen 2022 15:39

Lidé v Jindřichově Hradci a okolí tento týden často upírají pohled k obloze. Pravidelně ráno a v podvečer mají šanci, že uvidí neobvyklou podívanou. Nad městem se v tuto dobu vznáší asi třicet horkovzdušných balónů. Jejich piloti bojují o titul mistra České republiky.

Otázky na předpověď počasí dostává letecký meteorolog Roman Voženílek během mistrovství v balónovém létání několikrát za hodinu. Četnost dotazů se stupňuje s tím, jak se blíží takzvané letové okno – před šestou hodinou ranní a před šestou hodinou večerní.

„Vstávám ve dvě hodiny v noci a do tří si připravuji náhled a názor, který budu prezentovat řediteli soutěže. Pak se sejdeme, já řeknu, jak to vidím, on to zhodnotí a rozhoduje se o soutěžních letech,“ popisuje Roman Voženílek.

Během mistrovství v balónovém létání organizátoři stále sledují předpověď počasí

Když je počasí nestálé často, meteorolog s ředitelem závodu Jonasem Maesem z Belgie vývoj sledují i těsně před samotným startem. V notebooku mají otevřenou mapu, ve které se aktualizují informace o bouřkách a detekci blesků.

Mezitím začínají posádky připravovat ke vzletu balóny na louce mezi největším jindřichohradeckým sídlištěm a rybníkem Vajgar. Je mezi nimi například pilot David Línek. „Už jsme si zvykli a nikoho nepřekvapí, když se závod kvůli počasí posouvá. Nikdo nechce udělat nic proti bezpečnosti. Musíme hlavně létat bezpečně, a pokud má ředitel nějakou pochybnost, tak se prostě neletí,“ komentuje.

Čtěte také

Když Jonas Maes rozhodne, že posádky do vzduchu nepustí, svolá je k rychlému brífinku. Zatímco piloti potleskem děkují za nelehké rozhodnutí a za to, že bezpečnost dostala přednost, lidé, kteří se na vzlet balónů chtěli podívat, jsou trochu zklamaní.

Balónové létání je nevyzpytatelné a vždy záleží na počasí. Podívanou na tři desítky horkovzdušných balónů nad Jindřichovým Hradcem si tak lidé musejí vyčekat. Další šanci budou v pátek v podvečer.

Za dobrého počasí bude na letišti připravený i další program. „Od 21 hodin by měly být přímo na ploše letiště takzvané balónové žárovky, což je noční svícení balónů upoutaných na zemi. Pro tuto atrakci potřebujeme velmi slabý vítr, tak doufáme, že bude a že se nám to podaří,“ zve organizátor soutěže Pavel Kostrhun.

Balóny by nad Jindřichovým Hradcem měly soutěžně létat i v sobotu, pokud to počasí dovolí.

Spustit audio

Související