Nejlepší roboti SPOT a DAISY trénovali záchranářské práce v Býčí skále. V září chtějí dobýt Ameriku

29. červen 2021

Čeští robotici by rádi dokázali, že mají nejlepší záchranářský tým na světě. Intenzivně se připravují na nejprestižnější robotickou soutěž světa. Jde o americkou DARPA Subterranean Challenge, kterou vyhraje tým, jehož roboti zcela sami a v úplně neznámem prostředí objeví nejvyšší počet soutěžních artefaktů, jakými jsou lana, helmy nebo batohy – jde o simulaci záchranné mise.

Zřejmě hlavní hvězdou týdenních testů v jeskyni Býčí skála byl žlutý SPOT. Jde o čtyřnohého kráčejícího robota velikosti psa. Přestože je to jakýsi Rolls-Royce mezi roboty, ani on nezvládne všechno. Slizké schodiště z udusané hlíny bylo nad jeho síly a chůze skončila pádem.

Čtěte také

I z těchto důvodů vyšle do soutěže tým ČVUT zhruba desítku robotů všech možných typů – tedy kráčející, kolové, pásové i létající. Ostatně právě jejich vzájemná komunikace byla hlavním cílem týdenního testování v Moravském krasu

Kráčející robot SPOT, který vypadá jako velký žlutý pes, je v týmu ČVUT teprve od konce května. Dalšího amerického superrobota, DAISY, mají čeští vědci doslova pár hodin. Jde o šestinohé zařízení připomínající velkého černého pavouka.

DAISY je vodotěsný a díky šesti nohám i stabilnější a pohybově univerzálnější robot než zmiňovaný SPOT. Proti němu je ale rozměrnější, což může být při záchranné misi v jeskyni nevýhodné. Právě proto je tým složený z mnoha typů různých robotů. Drony pochopitelně nechybí.

Čtěte také

To, že tým ČVUT patří k favoritům, ukázali loni v prosinci sami organizátoři, když do Prahy poslali 1,5 milionu dolarů na nové technické zařízení. Škola za ně teď horečnatě nakupuje nejmodernější techniku tak, aby srovnala krok s dalšími týmy – tedy s NASA nebo univerzitami MIT nebo ETH. 

A i když je příprava na zářijové finále americké soutěže DARPA s ohledem na všechny dodací lhůty i výběrová řízení na techniku dost vyhrocená, vědci doufají, že z komplexu MegaCavern v americkém Kentucky přivezou zlatou medaili a také dva miliony amerických dolarů.

Poslechněte si reportáž Petra Kološe.

autor: Petr Kološ
Spustit audio

Související