Nejlepší sport roku 2022? Finále MS a Tour de France. Vynadat by zasloužil Infantino

23. prosinec 2022
Tribuna

Sportovní rok je skoro u konce. Bilancování jsme neunikli ani v nové Tribuně. Padá opona za jednou velmi nabitou sezonou, během které došlo na olympijské hry i právě skončené fotbalové mistrovství světa.

Právě výše zmíněné akce byly středobodem letošního sportovního roku. Pořádající (v tomto případě Mezinárodní olympijský výbor a FIFA) si však vyslechli také poměrně dost kritiky. Olympiáda se totiž konala v Číně, fotbalový šampionát zase v Kataru, tedy v zemích s velkým deficitem v dodržování lidských práv.

Ten má také Saúdská Arábie, která zase stojí za golfový projektem LIV, jakousi odštěpeneckou ligou, kde nejde o nic moc jiného než o skutečně velké peníze. Všichni by si zasloužili za letošek vynadat,” zmiňují Vojta i Martin ve svém letošním hodnocení. Na seznam hříšníků se pak dostal také prezident FIFA Gianni Infantino.

Především za jeho neuvěřitelnou tiskovou konferenci před startem MS, dodává Martin s tím, že Infantinův až komediální výstup vstoupil do fotbalových dějin. Ne všechno ale letos bylo pouze negativní. Vojta oceňuje šachistu Magnuse Carlsena, který dospěl k názoru, že svou vládu nad šachovnicí nemusí uplatňovat skrz titul mistra světa, který se rozhodl neobhajovat.

A co letos nejvíce bavilo? Za mě jedenáctá etapa Tour de France, kde praskla bublina neporazitelnosti Tadeje Pogačara, zmiňuje Vojta. Nedá se říct nic jiného než úžasné finále MS, doplňuje za sebe Martin. Právě závěrečný zápas šampionátu byl reklamou na fotbal, možná ale také nezaslouženou tečkou za turnajem, který v Kataru zřejmě vůbec neměl být pořádán.

Kdo by za letošek zasloužil nejvíce pochválit? A kdo vynadat? V novém díle Tribuny se probíráme radostmi i strastmi sportovního roku 2022 –⁠ a že jich bylo.

autoři: Vojtěch Jírovec , Martin Vait , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.