Nejnebezpečnější úseky v republice: dva ze tří jsou v Pardubickém kraji

10. duben 2018 10:05

Pojišťovna Allianz po roce vydala mapu nejnebezpečnějších silničních úseků. Nově se na ní objevila i dvě místa z Pardubického kraje, která v nelichotivém žebříčku obsadila celorepublikové druhé a třetí místo.

Oba úseky jsou na hlavním tahu z Hradce Králové resp. z Pardubic směrem na Moravu, tedy na silnici I/35. Jeden z nich je v obci Jaroslav nedaleko Holic. Konkrétně se jedná o stometrový úsek kolem křižovatky se silnicemi od Horního Jelení a Stradouně.

Druhý nebezpečný úsek je pak podle mapy Allianz na příjezdu do Vysokého Mýta směrem od Litomyšle, tedy v okolí autodromu, kde pozornost řidičů často upoutává právě dění na polygonu. V loňském i letošním roce na polygonu například poměrně často trénují řidičské dovednosti policisté.

Aby byla statistika objektivní, tak je potřeba to nezohledňovat konkrétní místo, ale určitý úsek, říká mluvčí Allianz Václav Bálek: „Podmínkou pro zařazení konkrétního místa do projektu, je vznik alespoň dvou na sobě zcela nezávislých dopravních nehod s těžkými následky nebo smrtí, mezi nimiž nebyla vzdálenost větší než 100 metrů.“

Zároveň je potřeba dodat, že Allianz podklady pro mapu má přímo od Policie ČR, takže to není projekt, který by ukazoval jen místa nehod řidičů této pojišťovny.

Past na kamiony v Holetíně. Železničáři poškozený most plánují zvednout

Pod mostem v Holetíně se kamion zasekne několikrát týdně

Zkusím to a určitě se tam vejdu. Nejspíš tohle si říká většina řidičů kamionů, kteří si zkracují cestu přes Holetín u Hlinska. Ve vesnici ale silnice vede pod železniční tratí a podle značky tam neprojede nic, co měří víc než čtyři metry.

Vůbec nejnebezpečnější úsek je v Olomouckém kraji, konkrétně v Hranicích na Moravě. Co se týká Vysokého Mýta, tak tam se minulém roce stalo šest nehod, z nichž dvě byly vážné, jeden člověk nehodu nepřežil a dalších osm se zranilo. Na třetím místě nelichotivého žebřičku je úsek v Jaroslavi, tam byly loni dvě ze čtyř nehod vážné. Jednoho člověka to stálo život, a tři byli těžce nebo lehce zranění.

Z pohledu jiné statistiky je v Pardubickém kraji i vůbec nejrizikovější cesta. Je to silnice I/11 kolem Jablonného nad Orlicí až po Červenou Vodu. Nicméně tato statistika zohledňuje potencionální nebezpečí vážných nehod ve vztahu k množství projíždějících vozidel, takže je to trochu něco jiného, protože ukazuje míru možného nebezpečí.

Statistika Allianz oproti tomu vyzdvihuje konkrétní nebezpečné úseky. Nicméně v budoucnu by z mapy Allianz měla zmizet například křižovatka v Jaroslavi, protože až bude za pár let hotová dálnice k Ostrovu, nebude se už přes Jaroslav jezdit.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio