„Nejsem fanoušek machrování,“ říká režisér Jakub Jirásek po vítězství na FAMUFESTu

29. květen 2020

„Dostat cenu je primárně důležité pro další život filmu, radost mi to udělalo, ale vlastně si myslím, že bychom na škole neměli moc podporovat kompetitivní prostředí, nejsem fanoušek machrování, že je nějaký film úspěšnější než jiný,“ říká student katedry režie Jakub Jirásek. Jeho krátký film Nebát se ničeho uspěl v kategorii krátkých filmů na FAMUFESTu a objevuje se na shortlistu prestižní soutěže BAFTA Student Awards.

„U Nebát se ničeho napsala Bára Saxová (autorka scénáře, pozn. redakce) celý scénář slovensky, protože je Slovenka, a já to musel slovo po slově přeložit. Nad každým slovem se zamyslet, má-li ve scénáři svoje opodstatnění, a ladit různé nuance,“ popisuje Jakub proces vzniku scénáře krátkého filmu, jehož hlavními hrdinkami jsou dvě malé holky. „Hodně mě bavily rešerše profesionálních youtuberek a pak i samotné natáčení fiktivních videí, která jsme do filmu potřebovali,“ pokračuje.

„Práce s dětmi je specifická, ale řekl bych, že je to trochu démonizované, moje zkušenost je zatím čistě pozitivní. Na place je příjemnější atmosféra, když tam jsou děti, člověk není ve stresu, že herci musí na něco čekat. Děti se vždycky zabaví, vznikají mezi nimi party, i když se předtím neznaly, a já z toho mám radost,“ přibližuje režisér a dodává, že by se ale nerad dostal do povědomí jen jako režisér, který se zaměřuje čistě na tvorbu s dětmi.

Z filmu Nebát se ničeho

Sám Jakub si v epizodní roli kriminální série vyzkoušel i roli herce a přiznává, že mu herecká zkušenost dala poznat, že na proces natáčení je potřeba se dívat z různých stran a perspektiv.

„My na škole předmět práce s hercem máme, je to dost diskutované téma, jestli výuka probíhá formou, jakou by mohla. Mě osobně dost štve to, že v Česku není artikulovaný rozdíl mezi divadelním a filmovým herectvím. V Čechách se dá studovat jen divadelní herectví a myslím, že tím filmy i seriály dost trpí,“ vysvětluje Jakub.

Co se chystá točit teď a co mu teď dělá největší radost a proč si po stáži na Sorbonně myslí, že je FAMU benevolentní škola se skvělými podmínkami pro tvorbu, to si poslechněte v rozhovoru!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.