Nejsem to jen já, byli i další astronauti, kteří měli vazby k Česku, říká Andrew Feustel

8. duben 2019

Vynesl na oběžnou dráhu Země Krtečka, Písně kosmické nebo obrázek měsíční krajiny Petra Ginze, chlapce jehož život skončil v Osvětimi. Andrew Feustel tak v tradici navázal na své kolegy. Chce tak prý povzbudit zdejší mládež, aby měla velké sny a dělala velké věci. 

NASA zrušila ryze ženský výstup do kosmu. Na ISS chybí skafandr vhodné velikosti

Američtí astronauti Anne McClain a Nick Hague vyměňují baterie na plášti Mezinárodní vesmírné stanice

Americká vesmírná agentura NASA v úterý oznámila, že první výstup ryze ženské posádky do volného kosmického prostoru se ruší. Na Mezinárodní vesmírné stanici totiž není dostatek skafandrů vhodné velikosti. 

Přečtete si doslovný přepis celého rozhovoru s Andrewem Feustelem, americkým geofyzikem a (od roku 2000) i astronautem NASA:

Proslavil jste se tím, že jste do vesmíru vzal zajímavé věci: knížku Písní kosmických, dva krtky, a také obrázek měsíční krajiny od Petra Ginze. Kolik sit toho vlastně můžete vzít na palubu vesmírné stanice?

Je to omezený počet a vybrali jsme zajímavosti, abychom vaši zemi zapojili do dění a ukázali naše vazby. A nebyl jsem to jenom já, byli i další astronauti v minulosti: Jim Lovell, John Blaha, Eugen Cernan, kteří měli vazby k České republice. Snažím v tradici pokračovat a povzbudit vás, a vaši mládež, k velkým snům a velkým věcem.

Volný čas ve vesmíru

Navázal bych na vaši zmínku, že na vesmírné stanici je málo místa, a přitom jste tam strávil dlouhou dobu.  Jak tam funguje práce? Máte pracovní dobu a volný čas jako na Zemi?

Máme volný čas hlavně okolo jídel a pak iněkolik hodin před večerkou, než zhasnem a jde se do postele. Mnozí z nás tou dobou vyřizují administrativu, nebo píšou e-maily, telefonují rodině a přátelům. O víkendu máme volno, které můžeme věnovat svým vlastním aktivitám. Fotografujeme třeba Zemi z okna, nebo se díváme na filmy. Máme tedy trochu času na oddech, ale na vesmírné stanici se pracuje od pondělka do soboty a naplno.

Jaké úkoly a experimenty jste dělal na ISS?

Výzkum na vesmírné stanici se dělí na šest základních oblastí. Technologie, vědy o Zemi, biologie včetně biotechnologií, fyzika, lidské tělo a nakonec pedagogika. Tak jako jsme obsluha kosmické lodi, tak jednotlivé experimenty také hlavně obsluhujeme. Nemusíme nutně navrhovat pokusy, které se v kosmu odehrávají. Většina z nás je tam proto, abychom zajistili, že výzkumné vybavení i infrastruktura stanice funguje tak, aby mohl probíhat výzkum ve vesmíru.

Potíže se zrakem i úbytek svalové hmoty

Jeden ze živých experimentů na ISS je lidský organismus. Vnímal jste, že se s vaším tělem ve vesmíru něco děje? 

Rozhodně jsme si uvědomovali působení vesmírného prostředí, když jsme ve vesmíru byli, i potom, co jsme se vrátili. Ať už to je nepohodlí v zádech, změny zrakového vnímání, změny hmotnosti nebo úbytek svalové hmoty. Všichni jsme to různou měrou zažili. Doufáme, že najdeme protiopatření, kterými bychom vyvážili negativní stránky tak, aby naše tělo normálně fungovalo i poté, co se vrátíme do pozemského prostředí.

Andrew Feustel při rozhovoru s Martinem Srbem

Zažil jste něco jako raketovou pásmovou nemoc?

Skutečně se musíte po návratu dávat dohromady. Několik dní po přistání jste velmi nestabilní, máte potíže koordinovat pohyby při chůzi a chce to trochu cvičení a fyzioterapie, abychom byli schopni se zase hýbat, jak jsme zvyklí. 

Teď jste tedy na Zemi a momentálně popularizujete objevování vesmíru. Myslíte si, že se ještě někdy do vesmíru podíváte?

Určitě doufám, když jsem vedený jako aktivní astronaut, že mohu letět do vesmíru zase. Jestli se mi ta příležitost naskytne, vezmu s sebou zase něco z České republiky.

Na sociálních sítích mě najdete jako astro_feustel a můžete sledovat také Indiru Feustel, to je moje manželka, která má vztah k tomuto národu. Můžete nás sledovat na naší cestě po republice a dozvědět se víc o vesmíru a jeho objevování.

autoři: Martin Srb , marz
Spustit audio

Související