Nejsmutnější pacienti na psychiatrii jsou ti, které na Vánoce přijímáte, říká psychiatr Rektor

23. prosinec 2021

V psychiatrické nemocnici jsou na Vánoce dvě výrazné skupiny pacientů – ti, kteří se léčí už nějakou dobu (a na Vánoce nemohou být se svými blízkými), a pak ti, které ten den přijímáte. „Zažil jsem službu, během které jsme přijímali postupně několik členů rodiny, kteří zkolabovali v právě kontextu Vánoc,“ vzpomíná na své Vánoce v psychiatrické nemocnici psychiatr Tomáš Rektor.

Pokud to situace a stav lidí, kteří se v daném zařízení léčí, dovolí, Vánoce se v léčebnách slaví a prostor je nejen pro stromeček, ale i pro dárky. „Jeden klient po rozbalení dárků dojatě děkoval, protože dostal dárky, a to i přesto, že v průběhu roku vůbec nebyl hodný,“ vzpomíná na Štědrý den v terapeutické komunitě pro léčbu závislostí Adéla Paulík Lichková.

Čtěte také

Vánoce jsou náročným obdobím, zvyšování medikace ale svým současným pacientům v ambulanci psychiatr Rektor nedoporučuje. „Oni o tom většinou moc nemluví, ale pak na to v lednu přijdeme, když jim léky dojdou o něco dřív, než by měly,“ říká lékař.

Jak vzpomíná Tomáš Rektor na Vánoce v psychiatrické nemocnici? Proč považuje své pacienty za tu „zdravější část populace“? A co jim přeje k Vánocům? Poslechněte si předvánoční Diagnózu F.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.