Nejsou to cedule, ale služba pro veřejnost. Praha bude mít nový orientační systém

27. duben 2022

Praha bude mít nové orientační cedule v metru, nové směrovky v ulicích, tabule v tramvajích či jízdní řády. V Bourání chystaný orientační systém představili jeho autoři, grafici Tomáš Machek a Richard Jaroš ze studia Side2.

Proč jsou nové tabule psané bíle na černém? Budou dost velké a nebudou moc nahuštěné? Praha má také nové písmo Prague Citizen. Proč a jaké je? A kdy to celé bude? Po představení nového orientačního systému se objevila spousta otázek. Položili jsme je tedy přímo jeho tvůrcům.

Richard Jaroš především zdůrazňuje, že to „není jenom o cedulích“. Jde také o to, aby byly na správném místě a poskytovaly správné informace. Chtějí prostor v dopravě také vyčistit od vizuálního smogu, aby byly podstatné věci skutečně vidět. Na tom všem bude ateliér spolupracovat s osmi (!) organizacemi, které se starají o městskou hromadnou dopravu v Praze. Proto byl ostatně dosavadní orientační systém dosti nepřehledný.

Tomáš Machek a Richard Jaroš ze studia Side2

„Dřív to bylo tak, že někdo někomu zavolal, ať vyrobí ceduli, a ten ji pak vyrobil,“ říká Tomáš Machek. Takže se mohlo stát, že nová informace popírala ty předchozí. Teď by měl systém fungovat podle jednotných principů. Jak, to lze vidět na instagramovém účtu Čitelná Praha (@legible_prague).

Jak už název napovídá, cílem je, aby bylo hlavní město přehledné a čitelné –⁠ anglicky legible. O tomhle konceptu jsme mluvili také s Mikem Rawlinsonem z Londýna, který je tvůrcem mnoha orientačních systémů a předsedal porotě soutěže na ten pražský. „Neberte to jen jako cedule. Je to služba pro veřejnost,“ říká.

Mluvili jsme také o tom, proč je změna potřeba. K čemu jsou orientační tabule, když každý chodí podle mobilu? A systémy kterých měst se grafičtí designéři inspirovali? To se dozvíte v Bourání.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.