Nejste ranní ptáče? V Kataru si tím pádem asi moc nezasportujete. Nebo počítejte s výhní a vlhkostí

Hlavní zóna pro fanoušky fotbalového mistrovství v Kataru bude na mořském nábřeží v centru Dauhá. Čeká je tam spousta atrakcí a koncertů a na rozdíl od stadionů či restaurací si tam můžou dát i pivo. Mistrovství světa startuje zápasem mezi domácím Katarem a Ekvádorem. Ráno před ním to ale ještě na nábřeží v Dauhá na žádné velké oslavy nevypadalo.

Když si budete chtít jít v Dauhá někam zaběhat, tak určitě doporučuju nábřeží kolem Velké zátoky, takzvaný kornýš. Je to asi pět kilometrů dlouhá, taková velká podkova kolem moře. V Kataru ale musíte začít běhat brzo. Hodně brzo. A to dokonce i teď, v půlce listopadu.

Hlavní zóna pro fanoušky fotbalového mistrovství v Kataru bude na mořském nábřeží v centru Dauhá

Nicholas je z Dánska, takže není divu, že se mu v tomhle moc běhat nakonec nechce. „Je strašně teplo. Snažil jsem se vstát brzy, trochu si zasportovat, protože jakmile sluníčko vyjde, tak se začne hodně rychle oteplovat.“

V létě by se nedalo

Potkal jsem ho uprostřed nábřeží, pracuje prý na šampionátu a Katar ještě moc nezná. „Dneska jsem vyrazil v půl sedmé, a podle mě už je moc teplo. Asi není možné si dát před běháním ani něco malého k snídani, to se prostě nedá stihnout. Ještě, že mistrovství světa posunuli teď na zimu, v létě by to fakt nešlo.“

Běh můžete začít na jednom konci promenády ve čtvrti West Bay, což je ultramoderní část Dauhá plná skleněných mrakodrapů, podobná třeba Dubaji, a pokračovat třeba až ke známému perlovému památníku, což je obrovská plastiky perlorodky s velikánskou perlou uprostřed, jako symbol toho, co živilo Katařany v období před ropou a plynem.

Čtěte také

Hoppenda je Britka a Stephanie Kolumbijka: „Hlavně v pátek a v sobotu ráno sem chodíme na procházky, na kafíčko, zaběhat si. Teď už je krásné počasí. Na teplo jsme zvyklé.“

Hodně místních odjelo

Jak je vidět i tady na nábřeží, rodilí Katařané jsou spíše vzácný druh, v Kataru jich je z celkové populace tak desetina. Stephanie veze kočárek s malým klukem a vyrazily si na procházku. „Musíme ale jít ráno, to je jasné. Je tu teď míň lidí, protože děti dostaly na celý šampionát prázdniny, takže lidé dost odjeli z města.“

O betonové nábřeží šplouchají jen malé vlnky jinak úplně klidné velké Dóžské zátoky. Řadu uměle vysázených palem podél nábřeží oživila místní létající fauna. Hlavní komunikace podél moře je během šampionátu pro auta uzavřená.

Čtěte také

Taufík a jeho kamarád Ahmad jsou z Indie. V Kataru už ale žijí deset let. „Nábřeží je pro kolo fajn, ale je to lepší ráno, není provoz, a tak do sedmi je i příjemné počasí. Po sedmé ale už je docela horko.“ Jeden prý bude fandit Argentině, druhý Německu, a oba pak Kataru, který považují za svůj druhý domov.

„Jezdíme tu ale na kole celé léto. Bydlíme v Lusajlu na severu Dauhá. A v létě sedneme na kolo tak v půl čtvrté ráno a do šesti musíme trénink stihnout.“

Mistrovství na spadnutí

Obří přesýpací hodiny odpočítávají čas do začátku šampionátu tady, na výběžku do moře, už celá léta. A teď už ukazují nula dnů, a jen pár hodin a minut.

Na stožárech plápolají prapory FIFA a vlajky zemí, které se mistrovství světa účastní, a dělníci tu dokončují poslední stánky a úpravy. Vypadá to jako klid před velkou bouří šampionátu a fanoušků.

Tak a je sedm hodin, teplota šplhá ke třiceti, ze všudypřítomného moře začíná stoupat pořádná vlhkost. Já jsem úplně durch. V Dauhá prostě začíná další, typický zálivový den.

Spustit audio

Související