Nejúspěšnější český veslař historie Ondřej Synek ukončil kariéru. Oznámil: Končím pouť veslování

23. září 2021 14:00

Nejúspěšnější český veslař historie Ondřej Synek, rodák z Brandýsa nad Labem, se v 38 letech rozhodl ukončit aktivní kariéru. Pětinásobný mistr světa na skifu a trojnásobný medailista z olympijských her se ze zdravotních důvodů nepředstavil v létě pod pěti kruhy v Tokiu a ve čtvrtek na tiskové konferenci oznámil, že již na vrcholné úrovni veslovat nebude.

„Chtěl bych oznámit, že končím pouť veslování. Bylo to krásné, bylo to dlouhé. S Milanem (trenérem Dolečkem) jsme toho prožili za 21 let hodně. Je to můj druhý táta. Jsem rád, že se to povedlo, že kariéra moje byla úspěšná. Jako malý kluk jsem o tom nesnil,“ řekl Synek, jemuž lékaři v červnu diagnostikovali takzvaný syndrom nejasného snížení výkonu. I proto se účasti v Tokiu vzdal.

Čtěte také

Rodák z Brandýsa nad Labem vstoupil do „velkého“ veslování na dvojskifu s Milanem Dolečkem mladším, s nímž získal na MS 2003 bronz.

„Ve sportovním důchodu budu dělat to, že zítra natupuji na místo vedoucího trenéra na Dukle u veslování. Určitě chci předávat zkušenosti a posunout ten náš sport ještě o kus dál, aby se vychoval nějaký nový Synek nebo Synkové a reprezentovali jsme dobře Českou republiku a náš sport,“ prozradil něco ze svých plánů Radiožurnálu osmatřicetiletý skifař.

Po olympijských hrách v Aténách 2004 přesedl na skif a následně vedle pěti zlatých medailí na MS vybojoval tři stříbra a tři bronzy. Na olympijských hrách byl dvakrát druhý (Peking 2008, Londýn 2012) a jednou třetí (Rio de Janeiro 2016).

Vedle toho se Synek na skifu stal i čtyřikrát evropským šampionem, desetkrát byl vyhlášen nejlepším českým veslařem roku.

autor: mij | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio