Nejvěrnějším psem ve Skotsku byl zřejmě skyteriér Bobby. Jeho příběh tam znají snad všichni a žije dál

Kdybyste se ve skotském Edinburghu zeptali na příběh skyteriéra Bobbyho, nenašel by se asi nikdo, kdo by ho neznal. Byť je to příběh starý bezmála 200 let, ve skotské metropoli je stále dobře znám. A nejen tam. Život psího hrdiny byl námětem několika knih a stal se inspirací pro dva filmy.

Na rušném nároží v centru Edinburghu, coby kamenem dohodil o starobylé Královské míle, stojí fontána a na jejím vrchu bronzová socha psa v životní velikosti. Čumák má jako ze zlata. Každý kdo jde kolem, sáhne si na něj pro štěstí. Před sochou se právě fotí postarší pár i se svým psem.

„Přijeli jsme z jihoanglického Kentu. Jsme milovníci psů a jedním z důvodů, proč jsme s manželem tady v Edinburghu, je právě Bobby a jeho historie. Je to dojemný příběh opravdové lásky. Myslím, že málokterý člověk by dokázal být tak věrný“.

Miláček národa

Za Bobbyho příběhem se musíme vrátit do poloviny 19. století. V roce 1855 se v Edinburghu narodilo štěně, které se o pár let později stalo celonárodním hrdinou.

Bobby patřil muži jménem John Gray. Ten pracoval pro město jako noční hlídač. Na své pochůzky brával pravidelně i Bobbyho. V roce 1858 ale John zemřel.

Bobby, kterému byly necelé 3 roky, se s tím nikdy nesmířil. Následujících 14 let strávil na hrobě svého pána. Když si toho všimla rodina jeho pána i někteří obyvatelé města, nechali postavit pro Bobbyho přímo na hřbitově přístřešek. Ten opouštěl jen v čase oběda, kdy mu v nedaleké hospodě dávaly zbytky,“ vypravuje Tony, který v Edinburgu provádí turisty.

Čtěte také

Psí život

V jednom muzeu v Edinburghu je vystaven obojek slavného Bobbyho. Je na něm mosazná cedulka s věnováním: od starosty města a letopočet 1867. Právě v tom roce vstoupil v platnost zákon o toulavých psech, a protože Bobby nikomu oficiálně nepatřil, měl být odchycen.

O psí loajalitě se doslechl starosta města, zaplatil za Bobbyho poplatek a daroval mu obojek. Takto vybaven mohl věrný pes dál dlít na hrobu svého pána. A to ještě dalších pět let, než zemřel.

„Bobbyho hrob navštěvuje stále mnoho lidí. Je to skoro poutní místo. Přinášejí mu klacky a připomínají si ten úžasný příběh,“ říká pastor Richard Frazer.

Bobby se stal doslova celebritou. Jeho jméno nese starobylá hospoda v blízkosti hřbitova a kromě už zmíněné kašny, kterou dali postavit na Bobbyho památku pouhý rok po jeho smrti, má i docela honosný náhrobek.

Bobbyho hrob

Od roku 2021 doplněný i novou mramorovou sochu. To jediné, o co by pes Bobby asi opravdu stál, tedy být nablízku svému pánovi, se mu ale nepodařilo. John Gray je pohřbený uprostřed hřbitova, jeho pes, byť pod mnohem honosnějším pomníkem, na jeho samém okraji.

autoři: Jaromír Marek , aka
Spustit audio

Související