Největší evropská konference pro rozhlasové odborníky Radiodays Europe míří do Prahy

17. květen 2022

Český rozhlas dnes v podvečer ve švédském Malmö obdržel u příležitosti svých 99. narozenin milý dárek. Praha byla oficiálně oznámená jako hostitelské město pro pořádání největší celoevropské konference pro odborníky z oblasti rádia, podcastingu a výroby audio obsahu Radiodays Europe 2023. Český rozhlas bude hlavním spoluorganizátorem této významné akce, která se uskuteční ve dnech 26.-28. března 2023. Mezi tradiční účastníky konference patří zástupci médií z celého světa. 

„Pro rok 2023 jsme vybrali Českou republiku a Prahu jako hostitelské město, jelikož má velmi zajímavý a pulzující rádiový trh. Navíc, příští rok Český rozhlas oslavuje sté výročí od oficiálního zahájení rozhlasového vysílání a to je výborná příležitost představit český audio průmysl zbytku Evropy,“ uvedl Peter Niegel, výkonný ředitel Radiodays Europe.

 „Český rozhlas, respektive jeho předchůdce Radiojournal byl po BBC teprve druhou vysílací společností, která začala v Evropě oficiálně vysílat na rozhlasových vlnách a jsme rádi, že si organizátoři Radiodays Europe vybrali Prahu i s ohledem na význam tohoto výročí. Zároveň jde o ocenění velmi aktivního přístupu Českého rozhlasu v posledních letech v rámci Evropské vysílací unie (EBU) a obecně v rámci evropského prostoru,“ řekl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. 

Konference Radiodays Europe (RDE) se zrodila v roce 2010 jako reakce na potřeby evropského rozhlasového průmyslu, veřejného i soukromého, setkávat se a diskutovat o nových mediálních výzvách. Cílem konference, která každoročně oslovuje více než 1600 účastníků z 62 zemí, je sdílet inspirace, inovace a rozvíjet spolupráci v rozhlasovém a audio průmyslu a podpořit vývoj programů a dobrou rozhlasovou žurnalistiku.

První konference Radiodays Europe se uskutečnila v Kodani a v průběhu let událost hostila řada velkých evropských měst, například Barcelona, Berlín, Paříž, Amsterdam, Vídeň nebo Lisabon. Praha je prvním městem z regionu střední a východní Evropy, která uvítá účastníky této konference. Hlavním organizátorem je nevýdělečná organizace s názvem Sdružení Radiodays Europe, která byla založena skandinávskými veřejnoprávními vysílacími společnostmi Sveriges Radio, dánskou vysílací společností DR, NRK Radio a finským YLE.

autor: bbu
Spustit audio

Související