Největším českým vynálezcem je podle ankety Antonín Holý

2. říjen 2018

Výsledky hlasování byly zveřejněny na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Lidé na pomyslný trůn české vědy vynesli objevitele léků zmírňujících onemocnění AIDS nebo žloutenku typu B.

S kláním o nejoblíbenějšího českého vynálezce přišla nadnárodní společnost Renishaw. Chtěla tak prý přiblížit veřejnosti zajímavé osobnosti vědy a techniky, a také oslavit 100. výročí vzniku Československa.

Silikonové implantáty se používají už 55 let. Jejich vývojem se zabýval i Otto Wichterle

prsa, poprsí, ňadra

První voperování silikonových implantátů proběhla právě 16. března 1962. Za jejich vznikem stála dvojice amerických lékařů Frank Gerow a Thomas Cronin. O plastickou operaci za pomoci takzvaných silikonů je zájem dodnes. A nejen u žen.

„V naší nové budově v Anglii pojmenovali některé laboratoře po věhlasných Angličanech a my jsme chtěli přispět jménem nějakého českého technika s mezinárodním významem. Tak jsme začali vypočítávat jména a řekli jsme si, že by byla škoda, aby se o těch lidech nedozvěděla i veřejnost,“ vysvětluje impulzy k uspořádání ankety Dagmar Šimková.

Původně bylo na seznamu přibližně čtyřicet jmen. Někteří hlasující ale využili možnosti navrhnout vlastního favorita a celkový počet „soutěžících“ se vyšplhal na 55. A jeden z návrhů veřejnosti, mladý inovátor Marek Novák, dokonce obsadil druhé místo.

Marek Novák se svými spolupracovníky vytvořil miniaturní bezbateriový glukometr.

Na třetí příčce se pak umístil vynálezce měkkých kontaktních čoček Otto Wichterle, následovaný tvůrcem radiolokátoru Tamara Vlastimilem Pechem. Nechyběla samozřejmě ani jména Františka Křižíka, Jaroslava Heyrovského nebo třeba Martina Šuly, držitele patentu na motor pro závodní motokáry a motorové surfy.

autoři: Daniel Mrázek , marz
Spustit audio

Související