Nejvyšší SPF faktor vyžadují tracky zářících hvězd popu Claire Rosinkranz, U.S. Girls i Beyoncé

10. srpen 2022
Topinky

Šest let stačilo! Ani o minutu déle už bychom na novou desku královny popu Beyoncé nečekali. Nebylo to ale potřeba. Na Renaissance Beyoncé skládá poctu dějinám taneční hudby a přeneseně také historii Afroameričanů. Šťastný comeback do playlistu Radia Wave učinily jiholondýnská rapperka Flohio, čerstvý objev z Kalifornie Claire Rosinkranz a Meg Remy z U.S. Girls, která se s nadsázkou opírá do nápadné spotřeby bohatých v pandemické éře. Girl Power!

Beyoncé - Alien Superstar

Credits: Beyoncé Giselle Knowles-Carter, Atia Boggs, Brittany Coney, Christopher Penny, Danielle Balbuena, David Hamelin, David Brown, Denisia Andrews, Honey Redmond, John Holiday, Kim Cooper, Levar Choppin, Leven Kali, Luke Solomon, Mike Dean, Peter Rauhofer, Rami Yacoub, Richard Fairbrass, Robert Manzoli, Shawn Carter, Saliou Diagne, Timothy Mckenzie
Label: Parkwood / Columbia
Album: Renaissance

Popová královna Beyoncé se svojí sedmou studiovou deskou čekala dlouhých šest let, album Renaissance vydané na konci července je ale podle očekávání obrovským trhákem. Beyoncé s ní vede americký žebříček a na vrchol dosáhl i singl Break My Soul. Nás nicméně z desky víc zaujala skladba Alien Superstar, pod níž je podepsaných celkem 25 autorů. Může za to fakt, že track sampluje třeba hit I'm Too Sexy od Right Said Fred nebo řeč divadelnice a aktivistky Barbary Ann Teer. Deska skládá poctu dějinám taneční hudby a přeneseně také historii Afroameričanů a už se stihla stát nejstreamovanější deskou sólové zpěvačky v historii.

Flohio - SPF

Credits: Funmi Ohiosumah, Theodore Clarke
Label: AWAL / AlphaTone
Album: Out Of Heart

Jiholondýnská rapperka Flohio s kořeny v Nigérii se pohybuje na scéně od roku 2016. Má za sebou několik EPček i mixtape No Panic No Gain a také spolupráce s God Colony a Modeselektor. Regulérní debutovou desku ale vydá až letos na začátku října. Bude se jmenovat Out Of Heart a je prý ovlivněná hudbou z počítačových her. „Vracím se do doby, kdy jsem v obýváku v deseti letech hrála s kamarády hry. Milovala jsem soundtracky k Final Fantasy nebo Super Mariovi a chtěla jsem aby ta deska promlouvala k mému vnitřnímu dítěti,“ prohlašuje hudebnice, která z plánované desky rovnou vydává nový singl SPF.

Claire Rosinkranz - 123

Credits: Claire Rosinkranz, Andrew Wessen, Ben Berger, Hayley Penner, Ryan Rabin
Label: Republic
Album: 123 single

123 je druhý singl z chystané debutové desky objevu americké scény Claire Rosinkranz, která na sklonku předchozího roku podepsala smlouvu s velkým labelem Republic. 123 je stejně jako předchozí song Don’t Miss Me, který také hrajeme v playlistu Radia Wave, nesmlouvavou výpovědí někoho, kdo už toho má tak obecně dost. Vztah, který dávno vyšuměl, se podle Claire už zachránit nedá a jen oba partnery dusí. Možná za to ale podle textu může neschopnost se zavázat jeden druhému a strach z tlaku, který podobný vztah vytváří. Celé sdělení předává kalifornská hudebnice zabalené v příjemně ironickém funky balíčku. Skladbu tentokrát (na rozdíl od všech předchozích) nesložila společně se svým otcem a skladatelem Ragnarem Rosinkranzem – v credits tentokrát nalezneme úspěšné producentské trio Captain Cuts (Carly Rae Jepsen, Bebe Rexha, Halsey).

U.S. Girls - So Typically Now

Credits: Meghan Remy, Alex Frankel, Nicholas Millhiser, Ryland Blackinton
Label: 4AD
Album: So Typically Now single

Od Meg Remy – v Chicagu narozené, ale v Torontu usazené popové experimentátorky a hlavní protagonistky U.S. Girls – jsme se nedočkali nové písně od roku 2020 (pomineme-li vánoční diss track na Santu Clause). Dva roky od vydání sedmé studiovky Heavy Light teď všestranná hudebnice s punkovými kořeny mění situaci s čerstvým singlem So Typically Now, který je kousavou antikapitalistickou satirou. Na disco-housové novince s bušícím osmdesátkovým beatem a pompézními synťáky Meg zesměšňuje městský útěk a nápadnou spotřebu bohatých v pandemické éře. Na So Typically Now obstarává backvokály Kyle Kidd a nechybí videoklip, který si Meg sama režírovala.

Popová královna Beyoncé má s novou deskou Renaissance na svědomí zatím druhý největší otevírací týden letoška, kdo jediný ji dokázal číselně překonat? A kdo udělal diss track na Santu Clause? Poslechněte si verbální útoky redaktora Filipa Černého a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.