Někdy je lepší věnovat se filozofii než pyrotechnice, říká šéf pražských hasičů. Jak dopadla silvestrovská noc v Praze?

Vítání Nového roku obvykle nepatří ke klidným dnům, lidé se chtějí bavit, kupují zábavní pyrotechniku a odpalují rachejtle. A tak mají především hasiči plné ruce práce. Své o tom ví například ředitel Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy Roman Hlinovský, podle kterého je důležité, aby lidé při používání pyrotechniky přemýšleli a dávali pozor.

„ Když použijete prskavku u suchého stromku a záclon, tak je to horší než ohňostroj,“ vysvětluje v novoročním rozhovoru s moderátorkou Hankou Shánělovou.

Pyrotechniku je dobré kupovat u garantovaného prodejce, přečíst si návod, ten dodržovat a nedávat to do ruky nerozumným lidem. „Když je člověk pod vlivem něčeho, tak by se měl věnovat rozhovorům a filozofii, ne pyrotechnice,“ říká s úsměvem.

Pražští hasiči během Silvestra 2017 zasahovali přibližně u třech desítek událostí – menší požáry odpadu křovin, zbytku pyrotechniky a kontejnerů. Mezi těmi, kdo na silvestrovskou noc sloužil, byl i mluvčí pražského hasičského sboru Martin Kavka.


Na Silvestra v Praze bylo připraveno vyrazit do terénu na 200 profesionálních hasičů.

„Zasahovali jsme třeba ve Stodůlkách, kde někdo na toaletách v obchodním centru Lužiny odpálil dýmovnici,“ popisuje. A Roman Hlinovský dodává, že právě v Praze je velká koncentrace lidí a turistů z celého světa, požárů v metropoli je tak více než na jiných místech v republice.

„Do půlnoci to bývá klidnější, pak se lidé odváží a bývá to akčnější a četnější,“ říká s tím, že během letošního Silvestra došlo k celkem 33 požárům, z toho 29 od zábavní pyrotechniky.

autoři: has , prh
Spustit audio