Neklid skáče v čase i realitách. Posluchače vyděsí příběh i unikátní prostorový zvuk, říkají tvůrci podcastového thrilleru

8. září 2021

„Chtěli jsme se dostat postavám do hlavy,“ říká Ondřej Gášek, zvukový designer a autor hudby k podcastovému seriálu Neklid. O novém audio thrilleru Radia Wave se toho dá říct jen velmi málo, aby posluchači nepřišli o zážitek, myslí si dramaturgyně Kateřina Rathouská. I proto doporučuje si ho pustit do sluchátek – uprostřed noci, zavřít oči a nechat se vtáhnout, i díky binaurálnímu zvuku.

Pětidílný podcastový seriál vypráví o Petře, která jedné noci sveze v taxíku sympatického Šimona. Nezůstane jenom u toho a začnou spolu chodit a brzy se i nastěhují do společného bytu. Ovšem tím se dají do pohybu těžko vysvětlitelné podivné události. Za podmanivým příběhem stojí spisovatelka Klára Vlasáková.

Čtěte také

„Klára už psala pro rozhlas a také jsem četla její prozaickou prvotinu a zdálo se mi, že by mohla přinést nějaký zajímavý hororový nebo thrillerový námět. A tak vznikl Neklid,“ vysvětluje dramaturgyně Kateřina Rathouská. Hlavní role obsadili Viktor Kuzník, Tereza Císařová a Adam Ernest. Ve vedlejších se objevila třeba herečka Tereza Hofová.

Už při psaní scénáře se počítalo s využitím tzv. binaurálního zvuku. „Je to technologie, která simuluje způsob, jakým funguje lidské ucho,“ vysvětluje Ondřej Gášek, který s sebou do studia přinesl binaurální hlavu, která skutečně vypadá jako model lidské hlavy.

Podcastový seriál Neklid můžete poslouchat na webu wave.cz/neklid, v aplikaci mujRozhlas a dalších podcastových aplikacích.

Mikrofony jsou zabudovány přímo v umělých uších. Dochází díky nim k deformaci nahrávaného zvuku, získává autentickou hloubku a simuluje způsob, jakým slyšíme v běžném životě.

Čím se nechal Ondřej Gášek aka Aleff inspirovat při skládání hudby pro Neklid? Jak přezdívají binaurální hlavě? A jak složitá byla dramaturgie příběhu, který skáče v čase a realitách? Poslechněte si rozhovor s dramaturgyní Kateřinou Rathouskou a zvukovým designérem a hudebním producentem Ondřejem Gáškem.

autor: Josef Kokta
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka