Nekopíruji, jsem nucen tvořit pouze originály. O slovinských letech Václava Talicha s muzikologem Milanem Kunou

9. květen 2023

Český dirigent Václav Talich strávil několik let na samém začátku umělecké dráhy v Lublani. Spoluzakládal Slovinskou filharmonii, dirigoval ve Slovinském zemském divadle a v Lublani se také oženil. O slovinských letech a vůbec vztahu a lásce Václava Talicha k této zemi hovoří muzikolog Milan Kuna.

Existují lidé, kteří o některé cizí zemi prohlašují, že je to jejich druhá vlast. Přilnuli k ní, když v ní delší čas studovali nebo pracovali jako vědci, lékaři, sportovci, umělci... Tato země jim byla dražší o to víc, jestliže v ní prožili opojivou lásku a třeba i založili rodinu. Tak tomu bylo i v případě Václava Talicha.

Jeho druhou vyvolenou zemí bylo Slovinsko, k němuž se náš dirigent hlásil po celý svůj život takřka jako k domovině. Umělecky tu působil řadu let. Jeho paní jménem Vida byla Slovinka a i jeho syn Václav se zde narodil. Doma u Talichů se hovořilo slovinsky a do Slovinska Václav Talich zajížděl i z Čech a nechával se oblažovat krásou tamější přírody s jejími nádhernými Julskými a Kamnišskými Alpami. Zde se rád toulal s baťohem na zádech a s holí v ruce, neboť byl náruživým turistou. Rád odpočíval i na Bledu nebo u Bohinjského jezera a rázoval povodím Sávy. Především ale o uměleckých krocích Václava Talicha a o výrazných a hlubokých stopách, které zanechal na poli slovinské kultury, pojednává Akademie z roku 2012.

autoři: Milan Kuna , Zdeněk Havlíček
Spustit audio