Nekorektní humor a bláznivé převleky v psychiatrické léčebně. Městské divadlo Kladno uvádí premiéru komedie Klíčovou dírkou

6. březen 2023 13:00

Brilantní komedie Klíčovou dírkou je asi nejznámější dílo anglického dramatika Joe Ortona. Teď ji divákům v premiéře představilo Městské divadlo Kladno. Režie se ujal Jaroslav Slánský. Na jedné ze zkoušek byla s mikrofonem také reportérka Karolína Burdová.

Na začátku příběhu je pracovní pohovor mezi psychiatrem Prenticem a kandidátkou na pozici sekretářky, slečnou Barcleyovou. On se tváří profesionálně a ona cudně, ale když se objeví doktorova žena, je žadatelka o místo už téměř nahá. Následuje sled šílených, zoufalých, a hlavně neúspěšných pokusů, jak celou situaci zachránit anebo se z ní alespoň nezbláznit.

Angličan Joe Orton se proslavil nejen svou dramatickou tvorbou, ale i veřejnými skandály, z nichž mnohé sám vymyslel a zinscenoval. Úspěch u kritiky i diváků zaznamenaly především jeho hry Jak se bavil pan Sloane (Entertaining Mr. Sloane, 1964), Lup (Loot, 1965) a Klíčovou dírkou (What a Butler Saw, 1967).

„Ortonův text mne baví pro jeho záměrnou nekorektnost a až brutální přímočarost jednotlivých replik. Dialogy jsou bravurně vystavěny, děj má neuvěřitelně rychlý spád. Autor zcela záměrně provokuje a obnažuje nejrůznější společenská tabu, dělá si legraci sám ze sebe i z toho, co je na divadle vůbec možné. Je to výzva,“ říká k novince režisér Jaroslav Slánský a prozrazuje, že některé repliky mají i politický podtext. Budí tak zdání, že odkazují na českou politickou scénu:

"Ta hra je i v dnešní době velmi moderní, dobře napsaná a je i šokující v tématech. Trošku se brání hyperkorektní době ve které žijeme, děláme si srandu ze společenských vrstev, z politiky, z jiných orientací."

Ortonovy hry vzbuzovaly svou sexuální otevřeností značné pohoršení. Autor, sám homosexuál, byl v roce 1967 zavražděn svým milencem, který jej udeřil kladivem do hlavy. Už se zdálo, že Orton zapadne jako dobový fenomén šedesátých let, ale zásadní obrat nastal v roce 1975, kdy londýnské Royal Court Theatre uspořádalo přehlídku Ortonových děl v čele s brilantní inscenací komedie Klíčovou dírkou v režii slavného Lindsaye Andersona. Od té doby je Orton trvalou součástí britské komediografie dvacátého století.

A jak se herec Tomáš Hron, který ztvárňuje na jevišti doktora Rance, vyrovnal se svojí rolí?  Nejen to můžete slyšet v reportáži Karolíny Burdové.

autoři: Karolína Burdová , JMys | zdroj: Městské divadlo Kladno
Spustit audio