Některé domácnosti přecházejí na elektrické vytápění či ohřev vody. Lidé se bojí výpadku dodávky plynu

25. červenec 2022 13:20

Plné ruce práce mají pracovníci firem, které zajišťují montáže tepelných čerpadel, elektrického topení nebo domácích solárních elektráren. Kromě novostaveb stále častěji pracují i ve starších domech, jejichž majitelé se rozhodli přestat využívat plyn. Hlavně kvůli obavám z výpadků jeho dodávek.

„Tady je prostor, kde máme materiál a tady v této části jsou tepelná čerpadla pro naše zákazníky, nachystaná na jednotlivé zakázky,“ říká majitel jedné z olomouckých elektroinstalačních firem Stanislav Heinz, který prochází skladem a ukazuje na bedny, které už brzy zamíří do jednotlivých domácností.

Kvůli velkému zájmu se tu teď pracovníci prakticky nezastaví. „Těch zákazníků, kteří požadují elektrického vytápění, je hodně. Víc je slabé slovo. Firma teď jede hodně na vysoké obrátky,“ dodává Heinz.

Chcete fotovoltaiku? Letos už to (nejspíš) nestihnete

Kvůli tomu se protahují i čekací doby. „Klimatické vytápění řešíme ještě letos, fotovoltaiku až na příští rok. A to nejen kvůli kapacitním důvodům, ale i kvůli dodávce technologie,“ zmiňuje Heinz.

Hlavní boom odstartoval loni na podzim a letos ho ještě umocnila válka na Ukrajině a obavy z výpadků dodávek plynu. Časté jsou tak i případy, kdy lidé mění plynové kotle nebo sporáky. „Tento měsíc už se mi ozvali asi čtyři lidé nezávisle na sobě, že ruší plynový sporák a nahrazují ho indukcí. Nebo že potřebují natáhnout až do bytu elektrokotel místo plynového, že ruší plynový odběr a přecházejí na elektřinu,“potvrzuje třeba elektrikář Tomáš Mikolajczyk.

Roste počet zájemců o dotaci

Odklon od plynu a snahu domácností o co největší možnou energetickou soběstačnost dokládá třeba i zájem o dotace z programu Nová zelená úsporám. Například letos v červnu úředníci přijali pětkrát více žádostí o fotovoltaiku než loni ve stejném období.

Spustit audio