Některým nemocnicím z regionu se tenčí zásoby krve. Její spotřeba o v létě roste, dárců je ale tradičně méně

23. červenec 2022 10:43

Před odjezdem na dovolenou přijďte darovat krev. S touto výzvou se obrací na dárce pracovníci některých transfuzních stanic z Olomouckého kraji. Těm se tradičně v létě tenčí krevní zásoby. Mimo jiné proto, že po návratu ze zahraničního pobytu lidé nemůžou určitou dobu na odběry.

Celkově dárců v létě ubývá, darování odkládají kvůli dovoleným, často ale také třeba kvůli napadení klíštětem, po kterém nemohou krev měsíc darovat krev. „Pokud někdo má klíště, tak může přijít darovat až po určité době. Zasahuje nám do toho i očkování, takže pokud se někdo jde naočkovat, tak třeba po vakcíně Pfizer je sedmidenní odklad,“ přibližuje primářka Dana Galuzsková

Pacient po úrazu dostane třeba až 30 transfuzních jednotek

Dárců je ale v létě potřeba, přibývá totiž úrazů, u kterých je velká spotřeba krevních zásob. „Většinou to jsou třeba motorkáři, když havarují. Nebo havárie v autech. Ten pacient krvácí a dostane 10, 20, 30 transfúzních jednotek. Krev dostává do doby, než se najde zdroj krvácení a než se zastaví,“ dodává Galuzsková.

S úbytkem dárců se ale transfuzní stanice potýkají nejen kvůli odkladům způsobenými letními dovolenými. Odliv nastal i kvůli covidu. A to nejen tady na transfuzním oddělení v olomoucké fakultní nemocnici. Například v přerovské nemocnici se úbytek dárců se oproti době před covidem pohybuje kolem 10 až 15 procent. A chodí také méně prvodárců.

Spustit audio