Neměli s šitím žádné zkušenosti, dnes vedou úspěšnou módní značku

10. březen 2022

Manželé Petra a Ondřej Šindlerovi původně nabízeli pouze potisk na trička. V roce 2013 však přišli s nápadem vytvářet vlastní modely oblečení. Založili v Chrudimi módní značku Buga, která je dnes úspěšná po celém Česku i na Slovensku.

Před tím, než začala Petra Šindlerová, navrhovat první modely, neměla jako ekonomka s šitím žádné velké zkušenosti. Byla ale zkrátka plná nápadů a k jejich realizaci pomohla šikovná švadlena. Přesto to trvalo několik let, než se její módní značka našla svou pravou tvář a stala se natolik úspěšnou, že dnes zaměstnává okolo 120 švadlen a prodává přes 3 tisíce kousků oblečení měsíčně. To by se ale zřejmě nezdařilo, kdyby na začátku nápadu nestál také její manžel Ondřej, výborný manažer.

Přírodní eko materiály

Pro své modely používají manželé Šindlerovi názvy pocházející z afrických nebo indiánských jazyků. K této kultuře mají obecně velmi silný vztah, stejně tak jako k přírodě, ekologii. To se projevuje i ve výběru materiálů. Preferují ty přírodní, obnovitelné, například bambus nebo tencel.

Ondřej a Petra Šindlerovi velmi dbají také na výběr látek

„V současné době vyrábíme z obnovitelných materiálů asi 40 procent našeho oblečení. Mým snem je už v letošním roce to zvýšit na 80 procent,“ říká Petra Šindlerová s tím, že je pro ni důležité, aby její oblečení bylo také příjemné, pohodlné a zároveň vhodné pro všechny možné příležitosti a ženské role.

Kromě manželů Šindlerových v rodinné firmě pracuje jejich dcera, bratr a švagrová. Jako rodinu berou také okruh svých nejbližších spolupracovníků. Jak říká Petra Šindlerová, značku vytváří všichni společně jako tým. Stejně tak se prý nechává inspirovat požadavky svých zákaznic. „Jsem s nimi v úzkém kontaktu, mohou se mi ozvat na e-mail, napsat na sociální sítě a často se tak stává, že se jejich požadavky necháme inspirovat. Bugu tak vlastně netvořím jen já, ale my všichni,“ dodává Petra Šindlerová.

U tohoto stolu vznikají vznikají první návrhy všeho, co značka Buga vytváří
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.