Nemocnice Pardubického kraje zakázaly od úterý návštěvy pacientů

3. říjen 2022 14:15

Ve všech pěti nemocnicích Pardubického kraje budou od úterý 4. října až do odvolání zakázány návštěvy pacientů. Příčinou je narůstající počet respiračních onemocnění včetně covidu-19.

Za týden se počet hospitalizovaných zvýšil na dvojnásobek, nyní je jich kolem stovky. „Počty osob s prokázaným onemocněním covid-19 a bohužel i počty hospitalizovaných pacientů opět stoupají. Pardubický kraj má dokonce třetí nejvyšší incidenci tohoto onemocnění v celorepublikovém srovnání. Proto znovu přistupujeme k plošnému zákazu návštěv našich pacientů,“ uvedla ústavní epidemioložka Nemocnice Pardubického kraje Lucie Bareková.

Návštěvy výjimečně a s respirátorem

Výjimku mají návštěvy u dětských pacientů, osob se sníženým intelektem a doprovod u porodu. Po předchozí domluvě s ošetřujícím personálem mohou návštěvy k pacientům v terminálním stadiu nemoci a v individuálních případech. Vždy je však nutné, aby doprovody u porodu i návštěvy nevykazovaly známky respiračního onemocnění a všichni byli vybaveni ochranou nosu a úst, případně dalšími ochrannými pomůckami.

Hospitalizovaní s onemocněním covid-19 obsadili v současnosti téměř sto lůžek. Tři nemocnice z pěti proto přistoupily k otevírání prvních covidových jednotek. Ke Svitavské a Orlickoústecké nemocnici, kde byly zřízeny v minulém pracovním týdnu, se v sobotu přidala i Pardubická nemocnice.

autoři: pta , zen | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související