Nemocnice v Plané nemá na léky ani na mzdy

8. únor 2002
Pod kůži

Naše zdravotnictví má řadu problémů. Jedním z nich jsou malé okresní nemocnice v pohraničních oblastech. V západních Čechách je ukázkovým příkladem nemocnice v Plané na Tachovsku. Ta se potýká už několik měsíců s obrovskými finančními problémy. Dodavatelé odmítají poskytovat léky na dluh, nemocnice nevyplácí zaměstnancům mzdy, snižují se počty lékařských výkonů a všeobecně klesá důvěra pacientů v toto zdravotnické zařízení. Ministerstvo zdravotnictví odmítlo za současného stavu nemocnici v Plané poskytnout výjimečné finanční prostředky.

Problémy v plánském špitále se hromadí už několik měsíců. V loňském roce skončila nemocnice se ztrátou 36 milionů korun. Důsledky na sebe nenechaly dlouho čekat.

Laborantka v nemocnici v Plané: Dnes jsem přišla do práce, obdržela jsem 6 000 Kč plus dlužní úpis na zbytek platu. Jmenuje se to "Uznání dluhu zaměstnavatelem".

Dlužní úpis patří mezi řadu dluhů a závazků, které nemocnice má. Ta například neplatí ani za léky a dodavatelé odmítají poskytovat další. Za hlavní příčiny zadluženosti považuje Běla Krejčová, která do konce ledna nemocnici řídila, vysoké mzdy lékařů.

Běla Krejčová, bývalá ředitelka nemocnice: Došlo poměrně k velkému nárůstu mzdových požitků lékařů z titulu zabezpečení ústavních pohotovostních služeb. Možná, že se do jisté míry nechal bývalý management nemocnice od zástupců lékařského odborového klubu tak nějak zmanipulovat nebo zatlačit do kouta a na tyto zvýšené požadavky přistoupil.

Takové hodnocení odmítá šéf lékařského odborového klubu Ondřej Klicman.

Ondřej Klicman, lékařský odborový klub: Náš plat průměrný, který dávají všichni najevo, je 43 000 Kč hrubého měsíčně, je prostě dezinformací, protože my máme strašně moc přesčasových hodin. My máme 160 hodin přesčasů k normálnímu běžnému úvazku.

Navýšení platů lékařů, které lékařský odborový klub prosadil, nemá podle Ondřeje Klicmana rozhodující vliv na hospodaření nemocnice.

Ondřej Klicman, lékařský odborový klub: To navýšení startovného do služeb a prostě odměňování za ústavní pohotovostní služby činilo v loňském roce za celý rok 3,2 milionu korun. To znamená, že si myslím, že je jasné, že z toho jsme asi nemohli zničit tento špitál, že jo.

Ať poslal ke dnu nemocnici kdo chtěl, jedno je jasné. Důvěra pacientů klesá.

Běla Krejčová, bývalá ředitelka nemocnice: Tak to do jisté míry odrazuje i pacienty k návštěvě toho zdravotnického zařízení.

Samotní pacienti si servítky neberou a v hodnocení nemocnice jsou mnohem ostřejší.

Pacienti: Protože se mnohokrát zjistilo, když přijeli do Plzně, že všechno bylo jinak. Nepoznali třeba ani zlomeninu klíční kosti. Znám konkrétní případ. Teď je to špatné. Dcera měla autonehodu a málem mi zůstala na vozíčku kvůli nim, kdyby ji nedali do Plzně do nemocnice.

Názory náhodných chodců nejsou rozhodující, ale je třeba na ně brát zřetel. O důvěru může nemocnice přijít za několik minut, vybudovat si dobrou pověst ale trvá měsíce a roky. V tuto chvíli ale pacienti plánskou nemocnici nevyhledávají, snižuje se počet lékařských výkonů a tím pádem klesají příjmy. Změnit současný stav bude jedním z hlavních úkolů nového ředitele Jaroslava Vadlejcha, který nastoupil do své funkce v úterý 4. února.

Jaroslav Vadlejch, nový ředitel nemocnice: Do 15.2. je povinností vedení nemocnice zpracovat revitalizační projekt tak, abychom s tímto projektem jsme mohli předstoupit před náměstka ministra zdravotnictví ohledně finanční stabilizace nemocnice.

Ministerstvo zdravotnictví však poskytne výjimečné dotace pouze za předpokladu, že dojde k zásadním organizačním a personálním změnám. Jaroslav Vadlejch má v úmyslu podmínky splnit a některé zaměstnance propustit.

Jaroslav Vadlejch, nový ředitel nemocnice: Předpokládáme, že dojde k určité úspoře i pracovních sil. Kolik a jak to bude, to vám v současné době říct nemohu, protože to ještě není zpracované. Ale z tohoto důvodu se to dělá.

Personální změny nejsou populární a nový ředitel má těžkou pozici. Prozatím může počítat s podporou primářů všech čtyř oddělení plánského špitálu.

Jaroslav Vadlejch, nový ředitel nemocnice: Všichni do jednoho slíbili, že ano. Takže mi připraví svoje návrhy jednak z hlediska maximálních úspor a z hlediska návrhu zvýšení výkonu tak, aby se ztráta, která byla v loňském roce 36 milionů, pokud možno minimalizovala.

Organizační a personální změny na sebe nenechají dlouho čekat. Přesnější podobu ale dostanou až za několik týdnů. V té době se také rozhodne o tom, zda lékařská péče v Plané zůstane v současném rozsahu. Jedno je ale jisté. Bez pomoci ze státního rozpočtu se nemocnice neobejde. Okresní úřad ani město Planá žádné peníze na provoz nemocnice nemají a mít nebudou.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autoři: mta , spr , lsm
Spustit audio

Více z pořadu