Nemrzela mě kritika odborné veřejnosti, ale ty hnusné anonymy, komentuje Pirk reakce na jeho výzvu o promoření populace

20. duben 2020

Obávanou nemocí covid-19 si přednosta Kardiocentra IKEM sám prošel. Na svém názoru, tedy na nutnosti promoření populace, ale i po prodělání „čínské chřipky“, jak nemoci sám říká, stále trvá.

Čtěte také

„Nemrzela mě kritika odborné veřejnosti, co mne ale opravdu mrzelo, byly ty hnusné anonymní maily, které jsem pak dostával,“ přiznává ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Vyhlášený kardiochirurg totiž na začátku pandemie tvrdil, že „když v rodině jedno dítě dostalo příušnice, tak se sešly maminky z okolí proto, aby to dostaly jejich děti, a tak si vytvořily imunitu," prohlásil tehdy. „Někdo na to může mít jiný názor, ale já trvám na tom, že virus se nedá eradikovat tak, že budeme v karanténě.“

Nutná je prý pečlivá ochrana rizikové části populace. Ta je ale mnohem menší, než je tady seniorů, protože věk není sám o sobě rizikový faktor, a ten kalendářní už vůbec ne. Spíš ten (věk) biologický,“ dodává.

Je potřeba, aby mladá a zdravá populace tím onemocněním prošla. Představte si, že by se to na podzim vrátilo a bylo to daleko horší. Většina z nich to prostě prodělá, není to nic příjemného, ale jen tak si získá imunitu a nebudeme tady mít druhou vlnu.
Jan Pirk

Doufám ve změnu

Kardiolog doufá, že pandemie svět změní. „A uvědomíme si, že materiální nadbytek, který jsme až dosud měli, není v životě rozhodující. Myslím, že se teď už i víc lidí nechá očkovat na chřipku.“

Čtěte také

Před několika lety prý těžkou chřipku s „čtyřicítkami“ měl, „a to se vůbec teď s tou čínskou nedá srovnat. Od té doby se nechávám očkovat a musím zaťukat na dřevo, chřipku jsem neměl.“

Transplantační program v IKEMu prý dnes už jede naplno. „Pokud máme dárce, tak transplantujeme, toho se pacienti nemusejí bát. Horší je situace s kardiochirurgickými výkony. Ty teď kvůli restrikcím děláme jen dva místo šesti denně. Už se nám ale blýská na lepší časy. Je smutné, když dnes člověk umře na infarkt jen proto, že byl tou propagandou tak vyděšený, že se bál jít s počínajícím infarktem do nemocnice, aby se nenakazil tou chřipkou,“ dodává Jan Pirk.

Celý rozhovor Andrey Skalické si poslechněte v audiozáznamu. Dozvíte se i to, jak Pirk s koronavirem sám stonal.

Spustit audio

Související