„Nemusím existovat a nikoho se tím nedotknu.“ Rave jako inspirativní, bezpečný i výdělečný prostor

20. březen 2023

Často slyšíme, že se „chodí na rave“. Co to rave je, kam se od 80. let posunula klubová kultura kolem elektronické hudby a jak se rave scéna propisuje do našich měst? V prvním dílu podcastu Vlna nás zajímaly postřehy lidí, pro které je rave životním stylem a kteří rozvádí myšlenky této kultury i do umělecké nebo akademické sféry.

„Vždycky jsem silně vnímala, že právě tohle mi techno nebo elektronická hudba umožňuje. Dává mi pocit, že nemusím existovat, něco dělat, můžu se od sebe odpojit a pak se zase připojit a nikoho se tím nedotknout,“ popisuje svoje zážitky z techna Rebecca Salvadori.

Tahle multidisciplinární umělkyně pracuje s něčím, čemu můžeme říkat poetický dokument. Klasickou naraci tady střídají autentické obrazy, které se prolínají s hudbou a také voice overem různých textů. Natočila už filmy například o londýnském klubu Fold nebo berlínském Trezoru.

Tereza Patočková

České klubové a festivalové prostředí reflektuje novinářka Tereza Patočková ve své kvalifikační práci na Univerzitě Karlově. V rámci oboru mediálních studii řeší současnou scénu v kontextu města, práva na veřejný prostor a kulturního přínosu.

„Jeden rok jsem byla na venkovní tzv. warehouse akci na nevyužitém místě a ta akce mu vetkla nový význam. Další rok už to z různých důvodů nešlo, což mi přišlo jako škoda, a zajímalo mě, proč se to děje,“ vzpomíná Tereza na své motivace ke zkoumání rave kultury ve městě.

Miloš Hroch

Další umělecké a akademické přesahy zmiňuje hudební publicista Miloš Hroch z Katedry mediálních studií UK. „Rave bylo něco svobodnýho, do nějaký míry i trochu nebezpečnýho. Dnes máme tendenci rave vidět víc jako průmysl,“ srovnává 80. léta se současným světem rave turistiky Miloš Hroch.

Kde se rave vzal a jaké společenské principy symbolizuje? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.