Nenávist na jeviště nepatří a musí zůstat v zákulisí, uvažuje 85letý herec Hábl

12. leden 2022

Karel Hábl za svůj 85letý život ztvárnil přes 140 televizních, filmových a divadelních rolí. „Jsou role, které vás baví a pak ty, které vám nesedí. Když děláte v angažmá, tak někdy musíte přijmout i to, co nemáte rádi,“ popisuje v pořadu Hovory. Zákulisí je ale už ale něco jiného, protože herci jsou podle něj „taky někdy dobrá čeládka“.

„Je to směsice mírné závisti, nepřejícnosti, ale na to si člověk u divadla prostě musí zvyknout a prokličkovat. Divadlo mě prostě baví,“ přiznává.

Nenávist na jeviště nepatří. Musí zůstat v zákulisí. Jinak si ničíte vlastní život.
Karel Hábl

„Potkal jsem celou plejádu herců, které jsem měl rád. A většinou lidi rád mít musíte, protože nenávist na jeviště nepatří. Ta musí zůstat v zákulisí, protože jinak si člověk ničí vlastní život. Přetvářka je totiž hloupá,“ uvažuje Karel Hábl.

Rád bych si zahrál nějakého dědu

I ve svém úctyhodném věku stále hraje. „Je to v Divadle Radka Brzobohatého, kde mám tři komedie. Jedné jsem se tedy teď zbavil, protože mě ,chytila‘ kyčel – a na jevišti jsem totiž takzvaně režijně padal, a to už dál nešlo. Takže jsem se nechal přeobsadit,“ popisuje.

Čtěte také

Většinu života hrál pro zahraniční produkce a pak spíš menší role v divadle.

„Mám hodně rád americký film, a když se na něj někdy koukám, tak vidím tu plejádu starších herců. Oni mají stále příležitosti a pořád hrají. Tady už pro můj věk nic není, moc se toho pro nás nepíše. Jako, kdybychom byli odepsaní, a to jen proto, že jsme staří, nebo nevím proč,“ uvažuje herec.

Přitom by si klidně rád zahrál nějakého dědu, taky je sám hrdý na hned tří krásné vnučky. „Těch dědků, co v Americe hraje, je tolik a mají opravdu krásné role. Někdy mi je to až trochu líto,“ přiznává herec.

Celé Hovory Davida Šťáhlavského najdete v audiozáznamu.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související