Není to apokalypsa, ale ani legrace. Nezbývá už konečně, než dát na doporučení odborníků i autorit

19. březen 2020

Den za dnem se mění počty nakažených novým typem koronaviru u nás, rozličné zprávy pak chodí i z karanténních oblastí regionu. Nezbývá už konečně, než skutečně dát na doporučení odborníků i autorit. Jinak se viru nezbavíme. 

Není to jen tak, vezmeme-li v potaz nevyzpytatelnost šíření viru a na druhé straně jakousi setrvačnost onoho šíření. „Apeluju na co možná největší dodržování hygienických i aktuálních společenských opatření. Tam, kde platí nařízená karanténa, mohu jedině trvat na stanoveném režimu pro dotčené obyvatele. Jen tak lze opravdu očekávat zlepšení,“ míní například epidemioložka Jana Vlčková z Lékařské fakulty Univerzity Palackého.

Viry „dnes rozeseté“ pak bohužel budou „zítra potvrzené.“ Neboli také čím dřívější a zodpovědnější dodržování hygieny a omezení sociálních kontaktů, tím větší šance se v dohlednu dočkat obratu situace k lepšímu.

Doktorka Vlčková je jednou z aktuálních dobrovolných personálních posil v týmu krajských hygieniků. „Věřte, že současné nasazení tady na Krajské hygienické stanici je více než vysoké,“ popisuje ve vysílání.

„Lékárníky v Česku zachraňuje i výpomoc studentů farmacie, ty v karanténních oblastech často i risk vlastního zdraví, neřkuli něčeho většího – to podle jejich věku,“ líčí zase situaci prezident České lékárnické komory Aleš Krebs. A opět naléhavě prosí o soudnost – od zvážení zdravotního stavu a nutnosti do lékárny teď chodit až po maximální ohleduplnost – neskupovat léky na bolest, dodržovat individuální vstupy do lékáren a preferovat minimální přímý kontakt také s lékárníky; ještě je totiž můžeme potřebovat.

autor: Bořek Volný
Spustit audio