Není to jen ždímání slunce, ta kombinace emocí je potřebná, říká o posledním albu zpěvák George Ezra. V únoru vystoupí v Praze

16. leden 2023 12:00

Po celém světě má desítky milionů fanoušků, během svých cest ale pořád přespává u cizích lidí na gauči. Řeč je o zpěvákovi Georgi Ezrovi, který poskytl Českému rozhlasu exkluzivní rozhovor ještě předtím, než v únoru přijede do Prahy se svou nejnovější deskou Gold Rush Kid. Tu ale výjimečně nesložil během svých zahraničních cest.

Všech dvanáct písní složil George Ezra ve svém domácím studiu v Londýně, kam se zavřel během covidové pandemie. Ta se odrazila i v některých textech, které jdou záměrně proti typické pozitivní náladě zpěvákovy dosavadní tvorby.

„Člověk by si měl připomínat, že má jeho osobnost vícero rovin a že to nikdy není jen ždímání slunce nebo jen ponurá deprese. Obojí je pravdivou výpovědí o mně. Ta kombinace emocí je podle mě hodně potřebná,“ popisuje zpěvák.

Skládání ve studiu ale není jedinou změnou, kterou nová deska přinesla. Role producenta se poprvé ujal Joel Pott, se kterým zároveň Ezra od začátku kariéry píše všechny své písně.

Ještě před tím, než jsem začal třetí desku vůbec psát, jsem si řekl, že bych to chtěl vyzkoušet i s někým jiným. A hned mě napadlo, že by to mohl být Joel, se kterým pracuju už roky. S Cameronem to ale bylo vždycky samozřejmě taky skvělé.

Passenger není předskokan, ale host

V Praze i na dalších zastávkách evropského turné se společně s Georgem Ezrou představí také zpěvák Passenger, kterého lidé znají hlavně díky hitu Let Her Go. A přestože je na většině plakátů uvedený jako předskokan, George Ezra ho vnímá spíš jako váženého hosta.

Beru to jako velkou čest, že s ním můžu jet společnou tour. Doufám, že si to všichni fanoušci užijí, protože já se na to moc těším. Je zajímavé, že jsem s Passengerem ještě nikdy nespolupracoval. Ani na festivalech jsme se nepotkali. Tak jsem zvědavý.

Přestože si George Ezra momentálně koncertování i skládání nových písní užívá, před pár lety uvažoval o tom, jestli hudební kariéru úplně neukončí. Důvodem měla být nezdravá závislost hraničící s posedlostí.

Pomohlo mi uvědomit si, že je to jen a jen moje chyba. Nemůžu hudbu vinit z toho, že jsem na ní závislý. To, že si každý večer sednu na několik hodin ke kytaře, je prostě moje rozhodnutí. Občas je ale nutné si říct, že už stačí. Hudbu pořád miluju, ale v jednu chvíli kompletně ovládla můj život, nedokázal jsem rozhodovat sám za sebe.

Turné k desce Gold Rush Kid zahájí George Ezra 15. února v Hamburku. V pražských Holešovicích se představí o šest dní později, v úterý 21. února.

Poslechněte si rozhovor reportéra Josefa Kaňky se zpěvákem Georgem Ezrou, celý si ho pak můžete přečíst na zpravodajském serveru iRozhlas.cz.

autor: Josef Kaňka
Spustit audio