Není Rybovka jako Rybovka – Česká mše vánoční bude znít ve Svitavách nově

12. prosinec 2015

Známé rčení „těžko na cvičišti lehko na bojišti“ platí i pro pěvecké sbory, které nacvičují repertoár pro adventní koncerty. Mezi oblíbené a hojně navštěvované v této době patří provedení České mše vánoční Jana Jakuba Ryby. Tento hudební skladatel a učitel oslavuje letos dvojí výročí – 250 let od narození a 200 let od svého tragického úmrtí.

A tak přijměte pozvání na zkoušku této líbezné mše, kterou pod taktovkou dirigentky Dany Ludvíčkové zkouší smíšený pěvecký sbor Bendl z České Třebové. Ovšem, jak jak musíme podotknout, není „ Rybovka“ jako „ Rybovka“, jak se této mši běžně říká...

Sto zpěváků z Východočeského kraje se spojí, aby zazpívali 12. prosince ve velkém sále Fabriky ve Svitavách Českou mši vánoční Jana Jakuba Ryby a to pod taktovkou dirigentky Dany Ludvíčkové. Ta postupně navštěvuje všechny smíšené pěvecké sbory, aby jim vysvětlila, jak se bude „Rybovka“, které se takto lidově říká, zpívat.

Na jedné zkoušce v České Třebové paní dirigentka hned překvapila členy sboru Bendl prosbou, aby zavřeli noty, protože se bude zpívat zpaměti. A to nebyly jediné změny.

Paní Dana Ludvíčková vysvětlila, že chce Mši vánoční přiblížit co nejvíce Rybovu originálu. To znamená, že tam bude minimum tempových a takové ty přirozené změny dynamické. Například, sbor se bude dívat do země, pak zvedne hlavu, další, že se budou zpěváci otáčet na sólistu a ptát se ho, nebo on jich. „Bratři moji copak je?“ atd.

Ovšem co sboristům nejvíce zamotalo, hlavu jsou změny slov podle originálu. Například místo Boha dobrého se zpívá Boha mocného a podobné změny přídavného jména. A to vše zpaměti. Ovšem dirigentka Dana Ludvíčková nepochybuje, že zpěváci vše do 12 prosince zvládnou.

A ještě, kdo všechno bude na podiu Fabriky ve Svitavách? Juventus a Dalibor Svitavy, Otakar Vysoké Mýto, Bendl Česká Třebová, host z Hradce Králové Chorbel a sboristů bude určitě kolem stovky.

Po zkoušce své hodnocení přidal i sbormistr smíšeného pěveckého sboru Bendl. Řekl, že Daně Ludvíčkové důvěřuje, ostatně nezpívají pod její taktovkou poprvé. A právě v letošním dvojitém výročí skladatele Jana Jakuba Ryby jsou všichni zpěváci rádi, že si tuto zpěvnou mši mohou zazpívat trochu jinak a také v jiném prostředí. A vůbec se už nebojí, že by to jeho svěřenci nezvládli.

Spustit audio