Neporušený obal, návod v češtině a skladování v suchu. Inspektoři kontrolují prodejce zábavní pyrotechniky

29. prosinec 2022 12:01

Kontrola zábavní pyrotechniky v kamenných obchodech i na tržnicích teď nejvíc zaměstnává pracovníky České obchodní inspekce. Na jihu Čech a na Vysočině už druhým rokem nezjistili při prodeji žádná pochybení. Platilo to i v případě kontroly v jednom českobudějovickém obchodním řetězci.

U stánku s pyrotechnikou inspektoři koupili zboží jako běžní zákazníci. Prohlédli, jestli je správně označené, má neporušený obal a bezpečnostní informace v českém jazyce. Velmi důležité je i skladování pyrotechniky. „Musí být mimo dosah hořlavých předmětů,“ připomněl inspektor.

Všichni zákazníci by si podle ředitelky České obchodní inspekce v Českých Budějovicích Martiny Střihavkové měli před koupí pyrotechniky zapamatovat několik základních pravidel. „Určitě se podívat, jak je ta pyrotechnika skladovaná, zda není třeba ve vlhkém prostředí, zda obal není poškozený, zda je výrobek označený značkou CE, což znamená, že byly splněny veškeré legislativní a technické požadavky,“ říká.

I když má zábavní pyrotechnika všechny náležitosti, neznamená to, že se vám při jejím používání nemůže nic stát. Proto je nezbytné dodržet přesné pokyny v návodu.

Spustit audio

Související