Nepředvídatelnost, hloubka i humor. Poslechněte si novou desku Viah v exkluzivním streamu

16. květen 2022

Od vydání albového debutu Viah nazvaného Tears of a Giant uplynuly čtyři roky. Nyní Vi, Rosa a Vera z alt-popového hudebního uskupení, které se po třech letech působení stalo tak trochu omylem holčičí formací, vydávají dlouhohrající novinku. Crash Report je značně experimentálnější deska dotýkající se komplexnosti tématu vlastních rodových linií a kmenovosti. Poslechněte si, jak zní, v exkluzivní premiéře.

„Nic pořádně nevidím, vlastně se ani nedívám. Nevnímám. Jsem roztěkanost sama. Rozbíhám se všemi směry naráz, ale nakonec stejně nic nestíhám,“ říká zpěvačka a performerka Vi Huyen Tran k čerstvému materiálu z desky. Viah fungoval jako její alias, dnes jméno odkazuje spíše ke kapelnímu triu jako celku. Na albu hudebnice navazují na předešlou spolupráci s Ondřejem Mikulou (Aid Kid) a většinu písní si zprodukovaly samy. K jednotlivým trackům oslovily také slovenského producenta Jonatána Pastirčáka (Isama Zing, Pjoni) či Jana Buriana.

Viah

Klíčovým slovem pro Crash Report je nepředvídatelnost. Místy spiritualita, místy drzost. Místy hloubka i humor. Tematicky se osmistopé album, na kterém je mezi hostovačkami k nalezení také duo P/\ST, věnuje rodovým vzpomínkám a lidské paměti jako takové, její prchavosti, spletitosti až chaosu. Deska existuje jako depozitář emocí za poslední dva roky, alegorie všelijakých citových i rozumových explozí a implozí.

Hudební trio Viah, které v roce 2019 zvítězilo v hudebně-exportním projektu Czeching, představí novou desku ve čtvrtek 19. května živě ve smíchovské MeetFactory, kde ji pokřtí po boku speciálních hostů: rappera Ankiho a jeho dvorního producenta Lastsworda, slovenského dua Waterbased a producenta Aid Kida.

TRACKLIST:

1. Glorie
hudba: Veronika Hurtová, Jan Burian ml.
text: Huyen Vi Tranová

2. Nic (feat. P/\ST)
hudba: Rosalie Malinská, Jan Burian ml., Ivo Sedláček
text: Rosalie Malinská, Dan Kranich

3. G&T
hudba: Huyen Vi Tranová, Rosalie Malinská, Veronika Hurtová, Jan Burian ml.
text: Huyen Vi Tranová, Jiří Burian

4. Core of the Earth (feat. Isama Zing)
hudba: Jonatán Pastirčák, Veronika Hurtová, Huyen Vi Tranová, Rosalie Malinská
text: Huyen Vi Tranová, Rosalie Malinská

5. Commercial Break
hudba: Huyen Vi Tranová
text: Huyen Vi Tranová

6. NYE (feat. Aid Kid)
hudba: Ondřej Mikula, Huyen Vi Tranová, Veronika Hurtová, Rosalie Malinská
text: Huyen Vi Tranová

7. On the Line
hudba: Jan Burian ml., Huyen Vi Tranová
text: Huyen Vi Tranová

8. Crash Report (Bonus Track)
hudba: Huyen Vi Tranová, Rosalie Malinská, Veronika Hurtová

Album Crash Report, které oficiálně vychází 18. května u labelu Bad Names, si nyní můžete s předstihem pustit v exkluzivním streamu na Radiu Wave!

Viah
autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.