Nepřehlédnutelný v rolích i činech. Před 100 lety se narodil Miloš Kopecký

Téměř dvacet hodin nahrávek obsahuje dvojcédéčko, které vychází k dnešnímu 100. výročí narození Miloše Kopeckého. Na přebalu alba s podtitulem Známá i neznámá tvář je populární herec zamyšlený, ve svých typických tmavých brýlích a s knírkem. Miloš Kopecký byl v rozhlasovém studiu jako doma, autoři tak měli z čeho vybírat. Jednu píseň na kompilaci přeci jen uslyšíte dvakrát – dvě verze nesmrtelného Mackie Messera.

„Miloš Kopecký byl podle mě vždy autentický, a to nejen když vystupoval sám za sebe, ale i když se převtěloval do té a té role, ať to bylo ve filmu, na divadle, nebo i v rozhlase“, říká Jakub Kamberský, který dával dvojalbum dohromady.

„I v těch besedách, které třeba musely být trošku cenzurně uhlazené nebo upravené, aby mohly vyjít, se i tak snaží říkat věci s prominutím na plnou hubu. V tom mi přijde autentický, někdy až možná krutě nemilosrdný. A to je mi na něm hodně sympatické,“ vyzdvihuje hercovu upřímnost.

20 hodin s legendou

Téměř 20 hodin nahrávek Kamberský poskládal nejen tematicky, ale také, aby písně rámovaly mluvené slovo a posluchač si tak u hudby na chvíli oddechl. „A pak jsem nešel chronologicky, ale šel jsem cestou žánrovou, ve smyslu dělení na četby, scénky a kabaretní výstupy, besedy jako dialogy,“ vysvětluje Jakub Kamberský.

Součástí dvojalba je i brožurka s fotografiemi Milana Wágnera a Václava Chocholy. Ten je také autorem portrétu Miloše Kopeckého na obalu kompletu.

autoři: Alžběta Havlová , vma
Spustit audio

Související