Nepřesnosti ve vysílání

4. březen 2022

Ukončení doby vánoční kolem 10. ledna je ukotveno v myslích praktikujících římských katolíků, ale bylo by těžké pokoušet se tuto zvyklost prosadit do společenského vědomí.

Dobrý den,

obracím se na Vás s absolutní neprofesionalitou v Českém rozhlase. Jsem dlouholetá posluchačka Českého rozhlasu Dvojka. Již několik let mě zaráží mylné informace, které poslouchám. Doba vánoční nekončí na Tři krále, ale až neděli po Třech králích a je zakončena svátkem Křtu Páně.

Další mylná pronesená informace byla letos 31.1. kdy bylo řečeno, že druhý den je svátek Hromnic. Tento svátek je vždy a pravidelně 2.2.

Zároveň také ráda poslouchám český rozhlas Vltava, kde jsem takové mylné informace nezaznamenala. Moc mi mrzí,  že tak profesionální rozhlas mi po telefonickém rozhovoru, kde jsem upozorňovala na chyby, sdělil, že má informace z wikipedie.

Děkuji a s přáním hezkých dnů 

H. P.

______________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za upozornění na některé obecně rozšířené a sdílené jevy. Souhlasím s Vámi, římskokatolická církev skutečně považuje za konec vánoční doby neděli po Třech králích. Nechci se pouštět do debaty, v jaké míře současná česká společnost vnímá členění roku podle římskokatolické liturgie. Jistě se shodneme, že v mnoha aspektech tomu tak je, a to navzdory tomu, že poměrně velká část české společnosti se nepokládá za příslušníky nebo sympatizanty této církve. A přesto i tito lidé chápou mnohé tradiční úkony a zvyklosti inspirované církevním životem jako součást naší identity. Takhle slaví část české společnosti i Vánoce. Jejich liturgický obsah mnoho lidí nesdílí a hluboký duchovní smysl jim uniká. Přesto jsou jejich každoroční rituály do značné míry odvozeny od římskokatolické církevní tradice. Ovšem nelze být na lidi, kteří nežijí s římskokatolickou církví, příliš přísní. Myslím, že ukončení doby vánoční někdy kolem 10. ledna či ještě později je ukotveno skutečně jen v myslích praktikujících římských katolíků. A bylo by těžké pokoušet se tuto zvyklost prosadit do společenského vědomí. Jiná věc je, že informace o ukončení doby vánoční v římskokatolické církvi by se zcela jistě měla objevit ve vysílání veřejnoprávního rozhlasu. Proto předávám Váš dopis Oddělení vzdělávání Českého rozhlasu.

Informace o svátku Hromnic 1. 2. je jednoduše mylná.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

 

Spustit audio