Nepromyšlené propouštění úředníků sníží kvalitu správy a zvýší náklady, tvrdí senátor Vystrčil (ODS)

13. únor 2019

Vláda chce snížit počet úředníků o 10 %. Jde o marketingový tah, kdy se budou škrtat jen neobsazená místa, nebo vláda zamýšlí skutečně zkrotit byrokracii a ušetřit?

„Je dobře, že se návrhem na snížení počtu úředníků současná váda zabývá,“ uvedla v pořadu Pro a proti poslankyně ANO a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Ta připomněla, že zvýšení administrativní zátěže přinášejí také poslanci a senátoři. „Schvalují další a další agendy, které musí úředníci zajišťovat. Jsou to také zákony schválené za poslední léta jako zákon o pohřebnictví nebo stavební zákon.“

Nejsme v žádné ekonomické krizi. To, že paní ministryně přišla s tím, že jsou rezervy v rezortech a měly by se hledat úspory, je správná cesta. Tak by se měl chovat každý ministr financí.
Jana Vildumetzová

Politička je přesvědčena, že mapování efektivity práce úředníků je správná cesta. „Kdo pracuje zodpověděně s plným nasazením, zaslouží si řádnou odměnu, Ale také jsem se setkala s tím, že efektivita úředníka je na 10 %. Takové místo pak bylo zrušeno a úředník byl přeřazen.“

„Vláda pracovala efektivně a s plným nasazením. Problém je, že se schválil služební zákon, který se začal implementovat... Proto přišla i novela služebního zákona a jsem přesvědčena, že to nebyla poslední novelizace,“ vysvětlila Jana Vildumetzová.

Senátor Vystrčil: Nařídit bez analýzy snížení počtu úředníků? To si ani úředníci nezaslouží

„Určitě je potřeba výkon státní správy zefektivnit, tedy udělat si analýzu a zjistit, kde je možné věci dělat lépe, nebo je vůbec nedělat,“ souhlasí senátor za ODS Miloš Vystrčil.

Ten by ale zvolil opačný postup. „Zjistil bych, které agendy budu řešit, následně by se mohly dělat škrty na úrovni ministerstev a ústředních orgánů státní správy, případně níže. Říci ale někomu, že má snížit počet úředníků a nemít analýzu, tedy střílet od boku, to si ani úředníci nezaslouží.“

Jestli existují neobsazená místa, jejichž zrušením se uspoří, je to to nejjednodušší. Ale je to také důkaz, že tady někdo pět let špatně pracoval... Jsme pět let krmeni tím, že všechno funguje a že se maká, a následně se zjistí, že jsou na úřadech černé duše a 10 % neobsazených míst. Buď tu něco nefunguje, nebo někdo neříkal pravdu.
Miloš Vystrčil

Senátor upozornil, že zákony navrhuje především vláda a parlament je schvaluje většinou, kterou vláda disponuje. „Pokud by byly schváleny pozměňovací návrhy zákonů ODS, úředníků by rozhodně nepřibývalo. Nebylo by EET, kontrolní hlášení, nebyl by Úřad pro dohled nad hospodařením stran a tak dále.“

Služební zákon za místo zrušené systemizací dává 6 měsíců nárok na 80 % platu a pak 3 až 12 měsíčních platů. Nevím, jestli si ministryně uvědomuje, že nepromyšlené kroky by způsobily nejen snížení kvality veřejné a státní správy, ale i zvýšení nákladů,“ varoval Miloš Vystrčil.

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související