Neslibovat hory doly, když tam ty hory nejsou. Jak tráví Vánoce ti, kteří pečují o druhé

23. prosinec 2021

Vánoce nejsou tím nejšťastnějším obdobím v roce, ale děláme to rády a baví nás to, shodují se tři ženy, které se o Vánocích z podstaty své práce starají o druhé. Další díl reportážní série Radia Wave Jiné Vánoce vám odkryje, jak právě u nich takové Vánoce vypadají nebo jak je vnímají.

„Není to nejšťastnější část roku, což je zvláštní, protože to Vánoce bývají,“ popisuje svoji zkušenost 24letá Markéta, studentka speciální pedagogiky, která od svých 15 let pracuje v dětském centru v jihočeských Strakonicích. „Těch dárků je většinou hodně,“ vypráví Markéta. „Lidi mají představu, že dětem z dětských domovů chybí dárky. Chybí jim hodně věcí, ale zrovna dárky o Vánocích jsou v pohodě,“ říká.

Markéta

„Jakmile nadšení opadne, začne to na děti dopadat – chybí jim třeba máma,“ říká a vysvětluje, jak potom v takových situacích postupuje. „To se musí člověk naučit. Neslibovat hory doly, když tam ty hory nejsou. I když to k tomu samozřejmě svádí,“ dodává asistentka v péči o dítě Markéta.

Michaela a Eliška Koulovy jsou pokrevní sestry, které spolu v Thomayerově nemocnici pracují jako sestry zdravotní. A právě tam už tradičně tráví Vánoce. „Sedíme celý den s telefonem na uchu a vyřizujeme vzkazy,“ popisuje Eliška. „Když jsou ty lidi starší, je to pro ně psychicky náročné, protože si můžou myslet, že to můžou být jejich poslední Vánoce,“ dodává Michaela. 

Michaela a Eliška

„Loni jsme měli plné oddělení. Čas na posezení jsme si sice našli, ale nebylo to ono. Byli jsme navlečený v covidových vánočních oblecích, tak jsme si na ně kreslili aspoň hvězdičky. To bylo super,“ vzpomíná Michaela.

Zalitují zdravotní sestry někdy toho, že magický Štědrý den pro sebe přesouvají jinam? Poslechněte si příspěvek Tomáše Pacovského o jiných Vánocích.

Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.