Nestíháte pro vaše děti doma vařit? Některé podniky v Praze nabízí pro školáky zlevněná jídla

9. listopad 2020

Část pražských restaurací nabízí od pondělí zlevněná jídla pro školáky. Dětskou porci za 60 korun s nimi domluvil magistrát. Restaurace mají podle vedení hlavního města částečně nahradit zavřené školní jídelny.

Do projektu se zapojilo asi 20 restaurací. Všechny můžou lidé najít na webu magistrátu.

Mezi nimi je i hotel a restaurace v Suchdole u České zemědělské univerzity, kam zamířila i naše reportérka. V pondělí se tam děti mohu těšit na svíčkovou na smetaně s knedlíkem, v úterý třeba na rybu s cizrnovou kaší a grilovanou zeleninou, ve středu je čeká kuřecí steak.

Nabídku jídel by měly podle magistrátu restaurace zveřejnit minimálně týden předem, aby si rodiče a děti mohli vybrat. „Rodiče musí chodit do práce nebo jsou doma na home officu, ale znamená to pro ně mnohem větší zátěž, protože musí chodit nakupovat, takže chceme tomu vyjít vstříc,“ říká náměstek Petr Hlubuček ze Spojených sil pro Prahu. Podle něj mají zvýhodněná meníčka pomoct i restauratérům.

Výhodnější cenu magistrát s restauracemi domluvil i pro seniory. Ti za porci pro dospělého z nabídky pro školáky zaplatí 90 korun.

Ostatním restauracím se prý takto zvýhodněné menu nevyplatí. „Ty režijní náklady jsou u jídel vyšší než 60 korun včetně DPH. Je potřeba si uvědomit, že DPH dělá skoro čtvrtinu ceny, takže je to oběd za 40 korun a za to si skutečně zavřená restaurace otevřít nedá,“ říká mluvčí Asociace zaměstnanců a podnikatelů pohostinství Jiří Chvojka.

Aktuálně má v centru hlavního města výdejní okénko otevřená méně než čtvrtina podniků. Ostatní jsou zavřené. Pokud by podle Jiřího Chvojky otevřely a začaly vařit pro školáky, přišly by také o ostatní kompenzace.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka