Netopýřími výzkumníky se můžou stát i děti. Batoh s výbavou na pozorování jim půjčí záchranná stanice v Třeboni

20. říjen 2022 14:59

Tajuplný noční život netopýrů můžou objevovat i děti. A to s pomocí vědeckého vybavení. Nově ho k zapůjčení nabízí záchranná stanice pro zvířata v Třeboni. Jde o první místo v Jihočeském kraji, kde si můžou školy, organizace nebo dětské skupiny speciální batoh z projektu České společnosti pro ochranu netopýrů půjčit.

„Je tady publikace Poznáváme naše savce, pak manuál, ve kterém se stručně seznámíte s netopýřími hlasy, návod na práci s detektory a samotné přístroje,“ ukazuje obsah modrého sportovního batohu Olga Růžičková z České společnosti pro ochranu netopýrů.

V batohu pro netopýří výzkumníky jsou dva typy detektorů, oba s jednoduchým ovládáním. „Jeden přístroj je manuální, člověk si přednastaví frekvenci a poslouchá, jestli tam nějaký zvuk je. Druhý přístroj má i automatický mód, takže ho zapnete a detektor přelaďuje a vyhledává,“ popisuje Olga Růžičková.

Batoh pro netopýří výzkumníky

V Česku žije 27 druhů netopýrů. Součástí batohu je i klíč k rozpoznání jejich hlasu. Přesto laik pozná jenom některé. „V záchranné stanici máme třeba ochočené netopýry rezavé. Vidíme, že otvírají tlamičku, ale nic neslyšíme, protože vykřikují hodně vysokými zvuky. Pokud pustíme přístroj, slyšíme takové cvakání, protože přístroj převádí ten ultrazvuk na zvuk slyšitelný lidem,“ líčí Olga Růžičková.

V batohu najdou mladí výzkumníci i tipy, kam za pozorováním netopýrů vyrazit. „Třeba tady v Třeboni máme zatím dva tipy na vycházku – přímo v okolí naší stanice a na hráz rybníka Svět. Ještě budeme připravovat další, pro třeboňský baťůžek plánujeme například Jindřichův Hradec,“ dodává Olga Růžičková.

Pozorování netopýrů bude možné zhruba do poloviny listopadu, podle počasí. Jakmile denní teplota klesne dlouhodobě pod deset stupňů, netopýři se stáhnou na svá zimoviště. Na jaře bude možné si batoh znovu půjčit, v Jihočeském kraji navíc přibyde ještě jeden v Českých Budějovicích.

Program Netopýří výzkumníci vznikl v rámci projektu Výpravy do světa netopýrů aneb Poznejte své ohrožené sousedy. Finančně jej podpořil Státní fond životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.

Spustit audio

Související