Neutopit se v tichu. První Topinky sezony česnekuje Little Simz, Sofía Martín nebo Blondshell

4. leden 2023
Topinky

Začátek roku u nás probíhá mimo jiné ve znamení silných česko/slovenských tracků. Dva dny před Štědrým dnem vyšlo pozoruhodné R&B album NIENNA od Eli Michaili & Laris Diam, zatímco od Dunaje na nás útočí pod hlavičkou kreativního studia Conspiracy rappeři AstralKid22, Shimmi a Tisci. Slyšíme se ve 4 ráno!

Little Simz - Gorilla

Credits: Simbiatu Ajikawo, Dean Cover
Label: Forever Living Originals / AWAL
Album: No Thank You

Rok 2022 byl prozatímním vrcholem v kariéře britské rapperky Little Simz. Za desku Sometimes I Might Be Introvert dostala ceny Mercury a MOBO a byla i v nominacích na Brit Awards. Žádný div, že chtěla úspěšný letopočet zakončit ještě novou deskou. No Thank You vydala v polovině prosince bez předchozího upozornění a název už trochu naznačuje, že Little Simz tentokrát bude víc negativní. Tracky jsou o špatných zážitcích v hudebním průmyslu, divných vztazích, ale také o spirituálním zrání. Na produkci byl jako tradičně Inflo. Deska No Thank You se ještě stihla vtlačit do seznamu nejlepších alb roku 2022 na webu Dazed nebo Rolling Stone. Ve stejném médiu se do stovky nejlepších tracků roku dostala skladba Gorilla, která je z desky asi nejeuforičtější – vpřed ji táhnou triumfální dechy a uvolněný projev Little Simz.

Blondshell - Veronica Mars

Credits: Sabrina Teitelbaum, Yves Rothman
Label: Partisan
Album: Veronica Mars single

Sabrina Teitelbaum aka Blondshell stojí teprve na samotném startu své hudební kariéry, ale už po několika skladbách je zřetelné, že tu máme další velký písničkářský talent. Není divu, že losangeleskou umělkyni, čerstvě upsanou Partisan Records, zanedlouho čeká turné se zkušenější londýnskou kolegyní Suki Waterhouse. Po sérii povedených singlů teď Blondshell přichází s trackem Veronica Mars, který na malé ploše zručně a dynamicky kloubí rockovou melodičnost s prvky noisu a svým názvem odkazuje ke kultovní televizní show. „Jako dítě jsem byla posedlá teen dramatem Veronica Mars a v době, kdy jsem psala tuto píseň, jsem se k té show znovu vrátila. Chci zpívat o dětství, kdy jsem byla určitým podnětům vystavená mnohem víc, než bych si přála. Zpětně volám po úkrytu před explicitními seriály a filmy, před New Yorkem i ochromujícími texty,“ říká o intenzivní kytarové miniatuře sama Blondshell.

Eli Michaili & Laris Diam - NTL

Credits: Eleni Michailidu, Laris Diam,
Label: Universal
Album: NIENNA

Jedna z nejlepších českých/slovenských desek loňského roku vyšla až 22. prosince – za výborným R&B albem NIENNA stojí Laris Diam a Eli Michaili. Zatímco Laris bodovala především na Slovensku spolupracemi s Rytmusem, druhá zmíněná se do povědomí českých posluchačů zapsala díky chytlavým singlům Heavy Hearts a Krasna zelena. Ještě předtím ale působila v uskupení Viah, které v roce 2019 vyhrálo hudebně exportní projekt Radia Wave Czeching. Společnými silami teď útočí na oba trhy, a to tanečním trackem světové úrovně NTL (tedy Nechci tvoje love). Místo kabátů a karátů chtějí obě hudebnice, aby jim jejich partner věnoval čas – a po poslechu celé desky je jasné, že jim ho rádi budeme věnovat i my.

Ilse DeLange - Drown Us Out

Credits: Ilse Annoeska De Lange, JP Hoekstra, Matthew Crosby, Matthijs Van Duijvenbode, Niels Zuiderhoek, Gerrit Arnold
Label: Spark
Album: Drown Us Out single

Nizozemská zpěvačka Ilse DeLange patří ve své zemi k největším hvězdám. Dříve byla známá hlavně v žánru country, v roce 2014 skončila se svojí skupinou The Common Linnets na druhém místě v písňové soutěži Eurovize a zahrála si také v americkém televizní seriálu Nashville, který se odehrává v country komunitě. Poslední roky ale DeLange směřuje víc k elektronickému popu, což dokazuje i čerstvý singl Drown Us Out. Pod skladbou je podepsaný také třeba JP Hoekstra, kytarista skupiny Krezip. „Je těžký říct tyhle věci nahlas, ale když to neprolomíme, tak se utopíme v tichu,“ zpívá Ilse DeLange v písni Drown Us Out, která je o rozchodu, ale zároveň euforickým beatem odkazuje na naději nového začátku.

Sofía Martín - Tuki

Credits: Sofía Martín, Claudio Maselli, Freddy Rochow, Vitali Zestovskih, Mark Becker
Label: Epic / Crash Your Sound
Album: Tuki single

Narodila se v Německu, vyrostla ale v Katalánsku a miluje latinskoamerickou hudbu. Zpěvačka Sofía Martín poslední dva roky chrlí úspěšné singly jako Tóxica nebo Yo Por Ti. Posbíraly několikamilionové poslechy na streamovacích službách a udělaly z ní hvězdu na globální scéně. Novinka Tuki, kterou stihla vydat ještě na konci roku 2022, bude určitě slavit stejný úspěch. „Nikdy jsem neměla žádný plán B, jen sny o tom, že prorazím,“ zpívá ve skladbě Tuki a dodává: „Nebylo to lehký, ale nezastavím se, dokud se nedostanu na vrchol.“ Název skladby (Tuki) je španělský slangový výraz, který označuje pouliční drsňáky nebo gangstery. Právě tak se Sofía Martín cítí v hudebním průmyslu.

AstralKid22 - 4RÁNO ft. Tisci & Shimmi

Credits: AstralKid22, Tisci, Shimmi
Label: ConspiracyFlat Studio / Universal
Album: 4RÁNO single

Pod hlavičkou slovenského labelu a kreativního studia Conspiracy Flat se na jednom tracku potkali tři in-house rappeři AstralKid22, Shimmi a Tisci. První dva zmínění jsou spolu aktuálně na tour, která má podpořit Shimmiho (teď už loňské) album YO. Refrén novovlnného tracku s klubovým twistem 4RÁNO obstarává AstralKid22, který Conspiracy Flat založil a zároveň stojí za produkcí novinky. AstralKid22 postupně zbrojí na album Jungen – to původně sliboval už na loňský rok, novinka 4RÁNO by se na něm každopádně měla objevit. Tisci mezitím svoji albovou novinku fanouškům již doručil – pojmenoval ji Cold Heart Hustla a vyšla na začátku prosince.

Má Aleš hodně uvolněný projev? A zajímají ho víc divné vztahy, nebo spirituální zrání? Přezdívá se Filipovi v hudebních kruzích Krezip? A co to vlastně znamená? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.