Neuvěřitelná herečka s obrovským záběrem, vzpomínají kolegové na Libuši Šafránkovou

Lidé v Praze zapalovali svíčky před Činoherním klubem. Vzpomínali na Libuši Šafránkovou, která zemřela ve středu v 68 letech. Během života ztvárnila řadu nezapomenutelných rolí, například filmovou Popelku, maminku z Obecné školy nebo Kláru z oscarového snímku Kolja.

V 90. letech jsem pracoval v Národním divadle u techniky jako oponář. Byla to naše nejoblíbenější herečka. Jako jediná se zastavila za námi kulisáky, prohodila s námi pár slov a vůbec nás nepřezírala,“ říká jeden z těch, kdo přišli na Libuši Šafránkovou před Činoherní klub zavzpomínat.

Herečka mnoha talentů 

Libuši Šafránkovou proslavila role Popelky, a to nejen v tehdejším Československu. I v Německu, kde filmovou pohádku režiséra Václava Vorlíčka nasazují televizní stanice rok co rok, si hereččina úmrtí všímají. Deník Bild o ní píše jako o světově známé princezně, saská média zase připomínají, že část pohádky se natáčela i na zámku Moritzburg nedaleko Drážďan. 

Čtěte také

Šafránková měla široký herecký záběr. Dokázala zahrát i výraznou dramatickou postavu. „Byla neuvěřitelná herečka. Měla rejstřík od humoru až po pocity zmaru, vše uměla neuvěřitelně zahrát. Používala techniku, že nehrála, ale stala se danou postavou,“ popisuje režisér filmu Všichni moji blízcí Matej Mináč. Ten s ní natáčel jeden ze svých prvních filmů v roce 1999.

Možná hrála méně než jiné herečky, ale většina věcí, ve kterých hrála, jsou národní filmové klenoty.
Fero Fenič

„Jsou herci, kteří projdou mnoha filmy a nikdy si je už nepřipomenete, ale ji si pamatujeme od Barunky až po poslední velké filmy s Honzou Svěrákem. Možná hrála méně než jiné herečky, ale většina věcí, ve kterých hrála, jsou národní filmové klenoty,“ shrnul pocity mnohých režisér a dokumentarista Fero Fenič.

Diváky dokázala Libuše Šafránková rozesmát v komedii Vrchní, prchni nebo ve snímku Vesničko má středisková, který byl nominovaný na Oscara. Celkem natočila přes 100 filmů. Za Kolju získala Českého lva a před šesti lety jí prezident republiky udělil medaili Za zásluhy. 

„V Koljovi jsme tvořili pár, také ve filmu Jára Cimrman ležící, spící. Ale asi nejraději ji mám ve scéně z Vesničky střediskové, když počítá žárlivému manželovi, jak dlouho vydrží na jedno nadechnutí pod vodou,“ ohlížel se za hereckým partnerstvím Zdeněk Svěrák.

Čtěte také

Herečka pro vaše uši

Šafránková byla také oblíbenou vypravěčkou audioknih. „Z tvorby Libušky Šafránkové bych ještě připomněl malý diamant: To, jak načetla Děti z Bullerbynu...,“ napsal na twitter režisér Jan Hřebejk.

V roce 2013 Supraphon k šedesátinám Šafránkové vydal 4CD komplet Libuše Šafránková vypráví o Popelce a jiné pohádky a ocenil její vklad do zlatého fondu vydavatelství platinovou deskou. „Její interpretace byla oceněna jak odborníky, tak provázena velkým zájmem posluchačů,“ vyzdvihl za vydavatelství Vladan Drvota.

Spustit audio

Související