„Nevědí, kdy se vrátí domů a jestli své muže ještě uvidí.“ Dobrovolníci Radim a Michaela přivezli z Ukrajiny dva autobusy uprchlíků

28. únor 2022

Radim Kupec a Michaela Plesarová jsou dalšími z řady těch, kteří se vypravili na Ukrajinu, aby pomohli tamním ženám a dětem dostat se do bezpečí. Pro své známé z ukrajinské Koločavy vypravili pod hlavičkou charitativní organizace PřesHranice dva autobusy. Lucie Výborná a Tomáš Černý je zastihli během zpáteční cesty, která měla cíl v Hluboké nad Vltavou.

V prvním autobuse dopravili 45 lidí, v tom druhém teď ještě sedí 17 dětí. Oba autobusy jedou do Hluboké nad Vltavou. „Podařilo se nám sehnat ubytování, takže budou pohromadě, což je super,“ popisuje Michaela Plesarová.

Čtěte také

Hluboká nad Vltavou má partnerské město s Koločavou. „Věděli jsme, kam je povezeme, ještě než jsme startovali na Ukrajinu,“ dodává Radim Kupec.

Některé děti mají tablety, hrají hry, dívají se na videa, skládají panáčky ze stavebnic.

„Děti to nevnímají, horší je to s matkami, které dokud jsou pod tlakem a stresem, tak jim to nedochází. V momentě, kdy přijely, tak se začaly hroutit,“ vysvětluje Michaela.

Upozorňuje také, že nikdo z nich neví, kdy se vrátí domů a jestli své muže ještě uvidí. Ti totiž mají povolávací rozkazy a čekají, kdy nastoupit. „Je to hrozná situace,“ dodává.

Spustit audio

Související