Nevěra: Když jsou na vztah 3 a více

3. červen 2011

Mezi nevěru lze počítat prakticky jakékoliv narušení partnerského prostoru. Není příliš podstatné, zda jde o nevěru tělesnou, duševní, zda došlo k sexu nebo jen k prvnímu políbení. Vždy je ve hře partnerská důvěra a riziko bolestivých zranění.

Nevěra je svým způsobem infekční – když jsou lidé v našem okolí nevěrní a ostentativně dávají najevo, že nevěra je normální nebo dokonce přirozená, můžeme k ní mít větší sklony i my sami. Nikdo není imunní. To, že jsme nikdy nevěrní nebyli, ještě neznamená, že se to nemůže stát. Zejména když se dostaneme do situací, ve kterých jsme si nejistí, v nichž si potřebujeme něco dokázat, dohnat poslední rychlík, ověřit si, že jsme stále ještě žádoucí. Nevěra je příznakem, že nám doma něco nefunguje. Nemusí mít ale nutně fatální následky – důležité je, zda chceme původní partnerství udržet a co jsme pro to ochotni udělat.
O nevěře jsem si povídala s psychoterapeutem a rodinným a partnerským psychoterapeutem, PaedDr. Michaelem Chytrým.

PaedDr. Michael Chytrý, psychoterapeut a rodinný a partnerský psychoterapeut. Předseda odborné společnosti SUR o.s. – Sdružení pro vzdělávání v psychoterapii, místopředseda Sdružení výcvikově terapeutických komunit KUŠ, člen Dozorčí rady Českého institutu pro supervizi, člen Společnosti pro návykové nemoci LK JEP, člen a supervizor SOFT (Society of Family Therapy), člen Britské odborné společnosti pro psychoterapii a rodinnou terapii, akreditovaný člen EAP (Evropské asociace psychoterapie) a EAS (Evropské asociace pro supervizi).

02354149.jpeg

Odkazy:
SUR o.s. – Sdružení pro vzdělávání v psychoterapii
Český institut pro supervizi
Společnost pro návykové nemoci, ČLS JEP
Society od Family Therapy

Evropská asociace psychoterapie
Evropská asociace pro supervizi

Literatura:
Janáčková, L.: Nevěra a její zvládání
Kirshenbaum, M.: Nevěra. Co dělat, když se objeví někdo další
Šmolka, P.: Nevěra. Pro podváděné i podvádějící.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.