Nevidí, přesto je životním optimistou

O zrak přicházel postupně, definitivně o něj přišel ve třiceti letech. Tento hendikep mu ale nebrání prožívat život s radostí a optimismem.

Jan Příborský za svou dlouholetou práci v péči o slabozraké a nevidomé získal v loňském roce Cenu Olomouckého kraje. V roce 1991 stál u založení olomouckého Tyflocentra, o deset let později založil Tyfloservis, později vedl sociální firmu Argones a dnes se věnuje práci ve Sjednocené organizaci nevidomých a slabozrakých.

Mimo jiné vypracoval novou metodiku čtení Brailova písma pro dospěl a výrazně se zasloužil o odstraňování bariér pro nevidomé nejen v Olomouci. Založil prodejní střediska speciálních slepeckých pomůcek i sociální firmu, která nevidomé zaměstnává a pořádá vzdělávací kurzy nejen v oblasti výpočetní techniky.

I když by už mohl užívat zaslouženého důchodu, je stále aktivní. Pracuje v olomoucké pobočce Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých a před několika lety založil také turistický oddíl nevidomých, s nímž podniká výlety nejen do okolí Olomouce.

autor: av
Spustit audio