Nevybuchlá raketa vedle pavilonu lvů. Mykolajivská zoo a její zvířata měly zatím štěstí

V březnu roku 2022 dopadla doprostřed zoologické zahrady v ukrajinském Mykolajivu raketa. Zvířata měla štěstí – raketa nevybuchla a přežila i boje v blízkosti zoo. Raketu nakonec zoologická zahrada zabetonovala a nechala ji na místě dopadu jako připomínku válečných událostí. Poslechněte si reportáž L’ubomíra Smatany.

„Po začátku války se nikdo ze žádné partnerské zoo v Rusku neozval. Nezavolal jediný kolega – nulová solidarita. Začaly nám ale pomáhat evropské zahrady, včetně těch českých,“ říká ředitelova pravá ruka Alexandra a neomylně míří do pavilonu, ve kterém zvedají dlouhé krky dvě žirafy.

České žirafy a zabetonovaná raketa

„Jsou pro nás velmi důležitý exponát, jsou to první žirafy v historii mykolajivské zahrady. Nuru a Logan,“ ukazuje pyšně Alexandra. Žirafy jsou z Olomouce a ze Dvora Králové. Přibyly sem v roce 2019.

Vedle lvího pavilonu je ale mnohem větší atrakce – nevybuchlá raketa, dnes už je zabetonovaná. Chvíli byla v muzeu, ale pak si v zoo řekli, že je třeba ji vrátit na místo, kam dopadla, aby připomínala, co se tu v březnu roku 2022 událo. Do areálu zoo přiletělo celkem devět raket.

Zvířata měla a mají štěstí, zatím žádné nezemřelo. Zranění utrpěly „jen“ antilopy, když se v březnu bojovalo přímo u zoologické zahrady.

autoři: Ľubomír Smatana , agf
Spustit audio

Související