Nevydat skladbu jen ze strachu, že je na peprné téma, je škoda, říká hudebnice Anna Vaverková

9. únor 2022

V Berlíně usazená zpěvačka, songwriterka a producentka Anna Vaverková vydala na začátku letošního roku EP Roztomilá holka. Mimo sólovou tvorbu ji můžete znát i z berlínské kapely The Flavians. „Jet na tour s kapelou už teď bohužel v hudebním světě není ta hlavní věc. Ale díky tomu, že jsme nemohli odjet na tour, jsem napsala své vlastní věci. Začala jsem se zabývat sólovou hudbou, a tak vzniklo EP Roztomilá holka,“ říká.

Na novém EP se ve svých textech Anna věnuje tématům feminismu, ženského orgasmu nebo genderových stereotypů. Je pro ni tato otevřenost vystoupením z komfortní zóny? „Přemýšlela jsem nad tím, říkám si ale, že nemůžu kontrolovat to, co napíšu. Když ze mě něco vzejde, tak to znamená, že jde o něco, co mě trápí nebo co v sobě řeším. A když z toho vznikne song, který funguje pro poslech, ačkoliv je na peprné téma, tak by mi přišlo škoda ho ze strachu nevydat,“ vysvětluje Anna.

„Na sólovou tvorbu jsem se dala asi kvůli tématům, které tam probírám –⁠ jsou hodně holčičí. Je to kvůli tomu, co jsem chtěla sdělit. Ty písničky jsou blíž mně osobně, proto jsem je vydala jako vlastní hudbu. Chtěla jsem tvořit tak, jak to cítím, protože je to velmi osobní věc,“ uzavírá písničkářka Anna Vaverková.

Jaké pro Annu bylo zahrát si na festivalu Glastonbury? A co ji v letošním roce čeká? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.