Nezletilí kuřáci se k cigaretám v Česku dostanou velmi snadno

28. květen 2009

Více než dvě třetiny prodejců jsou ochotny prodat tabákové výrobky dětem a mladistvým. To je výsledek testu, který na jihu Čech zorganizovala Aliance Zákon 18, společnost, jež se už 10 let snaží znesnadnit mladým lidem přístup k tabákovým výrobkům.

Dvě plnoleté, ale mladě vyhlížející figurantky, se na 130 místech po celém kraji snažily koupit si cigarety. Více než 70 procent prodávajících s tím nemělo problém.

"Můžeme vidět rozdíl mezi velkými a malými městy. Ve větších městech se stoupající anonymitou je výsledek horší. Čím je obec nebo město větší, tím více kladných návštěv jsme absolvovali. Rozdíl je také vidět mezi kamennými trafikami a kiosky, nejhorší situace je právě v kioscích na frekventovaných místech, jako jsou vlaková a autobusová nádraží," uvedl tiskový mluvčí společnosti Jindřich Vaněk.

Prodej tabáku mladistvým, ale i kouření nezletilých dětí a mladých lidí, je v České republice stále považováno za málo významné porušení zákona. A to přesto, že u nás prodej tabákových výrobků upravují dva zákony.

Nedovolený prodej tabákových výrobků je většinou řešen jako přestupek a sankcionován pokutou maximálně do výše 1000 korun. Správní řízení, v rámci kterých je možné uložit pokutu až 50 tisíc pro fyzickou osobou a až 500 tisíc pro právnickou osobu nebo ztrátu licence na dva roky, neprobíhají.

Kontrolovat prodej tabákových výrobků mladistvým u nás může policie, samy města a obce a Česká zemědělská a potravinářská inspekce.

Spustit audio